Nyheter

Larmet från Eskilstuna: ”Familjer kidnappas av kriminella gäng”

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

ESKILSTUNA. Efter två skjutningar i stadsdelen Fröslunda under hösten samlar fritidsgården, ideella krafter och polisen sina krafter.

Målet är att förhindra att barn dras in i brottslighet.

– Familjer kidnappas av kriminella gäng, säger Jonny Pettersson, som arbetar i den ideella föreningen Brobygget.

Det senaste året har flera barn varit inblandade i skjutningar i Eskilstuna. Så sent som i oktober förra året sköts en 16-årig pojke till döds utanför en fritidsgård i stadsdelen Nyfors. En 17-åring dömdes för mordet.

Och nu under hösten har två skjutningar skett i stadsdelen Fröslunda.

En 20-årig man sköts mitt på blanka dagen framför småbarn på en förskola i oktober. Och förra veckan blev en 14-åring skjuten. Han fördes till sjukhus, svårt skadad, men hans tillstånd bedöms som stabilt. 

En man i 25-årsåldern har häktats misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Han nekar till alla anklagelser.

Jonny Pettersson på föreningen Brobygget.
I oktober sköts en 16-årig pojke till döds och drygt en och en halv månad senare blev en 14-årig pojke träffad men överlevde.

Några dagar efter skjutningen av den 14-årige pojken syns ett fåtal människor ute i Fröslunda. Det är mitt på dagen, de flesta arbetar kanske går i skolan.

Fröslunda finns med på listan av de 28 områdena som polisen klassar som utsatta områden.

En boende i området berättar att han i lördags satt och kollade på tv när han hörde flera smällar.

– Jag satt och kollade tv och hörde smällar precis här nedanför, berättar en boende.

Barn såg skjutning

En annan boende, som bor längre ner från platsen där skjutningen inträffade berättar att hon hörde skott och blev påmind om skjutningen som inträffade i oktober, också den i Fröslunda.

Kvinnan berättar att hennes son blev vittne till en av skjutningarna. Han är fortfarande orolig, säger hon.

– Man hörde skjutningen, berättar en boende som inte såg förloppet.

Men det fick henne att tänka på skjutningen som inträffade i oktober, där en man i 20-årsåldern blev skjuten mitt på dagen.

– Min son såg den skjutningen och är fortfarande orolig och rädd. Han drömmer mardrömmar och vaknar mitt i natten, berättar en boende.

I en källarlokal i ett flerfamiljshus sitter föreningen Brobygget som arbetar med att bygga broar mellan människor.

”Familjer kidnappas av kriminella”

Men de möter också familjer som vänder sig till dem och berättar om hur deras barn riskerar att hamna i kriminalitet.

– Familjer kidnappas av kriminella gäng. Det handlar om att man köper ett barn till att springa ärenden och så lär man barnet vad som kommer att hända med familjen ifall barnet skvallrar, säger Jonny Pettersson från föreningen Brobygget.

– Då törs inte familjen agera. Man vet inte vart man ska gå. Det bottnar i att många av människorna som bor i Fröslunda kommer från länder där myndigheterna är fiender, säger Jonny Pettersson.

En som länge har bott i Fröslunda är Mirjana Dimovska som också är engagerad i föreningen Brobygget.

– Man måste ta de på allvar för vi vill inte mista de här barnen. Jag gråter för varenda en. Vi vill inte ha mer ungdomar som faller, vare sig det är droger eller vad det är. Det är jättesynd att vi ska behöva uppleva det, säger Mirjana Dimovska.

Stefan Zumaeta arbetar som enhetschef på Fröslunda mötesplats.

Slog larm

På lördagen varnade Stefan Zumaeta, enhetschef för Fröslunda mötesplats, polisen efter att ha noterat att stämningen var annorlunda bland ungdomar före dådet inträffade.

– Mitt arbetslag hade känslan att det var någonting på gång i området, vi såg lite mer rörelse och andra människor som rörde sig i områden. Det försökte vi förmedla. Det var människor som tittade sig över axeln en extra gång, lite nya ansikten och nya bilar. Det är sådant man märker av, säger Stefan Zumaeta.

Elin Johansson är kommunpolis i Eskilstuna och berättar att polisen haft en pågående insats med anledning av de senaste skjutningarna. Däremot känner hon inte igen larmet som enhetschefen berättar om.

– Det har inte kommit till min kännedom, men som jag har sagt förut är enhetschefen välkommen att höra av sig, säger Elin Johansson.

Elin Johansson, kommunpolis i Eskilstuna.

Polisen: Förstår att folk känner otrygghet

Hon reagerar starkt på skjutningen i helgen.

– Jag tycker det är förfärligt, för att tala klarspråk, säger Elin Johansson.

Hon berättar att det finns utmaningar i staden inte minst med att få stopp på det grova våldet.

– Vi måste få stopp på att unga personer, i många fall barn, utnyttjas och rekryteras in i kriminalitet. Det är stora utmaningar vi ställs inför och det är tuffare samhället som vi lever i idag på många sätt, säger Elin Johansson.

– Jag förstår att allmänheten kan känna otrygghet med anledning av det ökade synliga våldet som vi ser i dag. Det är ett problem som inte bara Eskilstuna tampas med, utan som syns i flera städer, säger Elin Johansson.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Oron växer efter skjutningar i Eskilstuna: ”Vågar inte gå ut”