Pentagon: Det här hände med babyn på flygplatsen i Kabul

Publicerad 2021-08-21

Filmen från flygplatsen i Kabul är lika hjärtskärande som den väcker frågor.

Ett litet barn lyfts upp ur folkmassan och räcks över till amerikanska soldater på andra sidan taggtråden.

Nu bekräftar Pentagon händelsen och berättar vad som hände med babyn.

Tusentals människor har samlats vid flygplatsen i Kabul, desperata i sin vilja att lämna Afghanistan efter talibanernas maktövertagande.

Videon på barnet som lyfts upp till soldaterna på andra sidan taggtrådsmuren las upp i sociala medier på torsdagen av människorättsaktivisten Omar Haidari och spreds blixtsnabbt över världen.

Babyn gråter och höjs upp ur folkmassan av grönklädd man. En soldat böjer sig ner och lyfter upp barnet i ena armen. En annan soldat tar emot barnet och i filmen hörs soldaterna ropa: ”Baby, baby, baby!”

Pentagon bekräftar händelsen

Omständigheterna kring händelsen har varit okända, men på fredagen bekräftade USA:s försvarshögkvarter att filmen är äkta.

– Jag kan verifiera att den uniformerade soldaten som syns i videon är marinkårssoldat ur 24:e snabbinsatsstyrkan. Babyn togs till en vårdinrättning på plats och fick behandling av medicinsk personal. Jag kan bekräfta att barnet har återförenats med sin pappa och är i säkerhet på flygplatsen, säger marinkårens talesperson Jim Stenger till The Hill.

Under en presskonferens på fredagskvällen uppgav Pentagons talesperson John Kirby att barnet togs till ett norskt fältsjukhus vid flygplatsen:

– Föräldern bad soldaterna att ta hand om barnet eftersom det var sjukt. Det var en handling av medkänsla. Babyn fick behandling och har returnerats till pappan.

John Kirby hade ingen mer information om vad som händer nu med barnet.

– Jag vet inte var de är, vem pappan är eller om de har ansökt om visum.

Norska försvaret: ”Panik i värmen”

Norska försvaret bekräftar för tidningen Verdens Gang att barnet fick vård på fältsjukhuset vid flygplatsen.

– Runt flygplatsen står stora folkmassor tätt ihop. De är desperata efter att komma ut ur landet. Det är väldigt varmt i Kabul på dagtid och värmen är ett stort riskmoment med så många människor där. Det uppstår lätt panik i så ofattbart hög temperatur. Situationen är väldigt krävande, säger presstalesmannen Brynjar Stordal.

Han uppger också att taliber bidrar till att hålla ordning vid flygplatsen:

– Det är nästan surrealistiskt. De är införstådda med att det är västlig bemanning och det är en form av samarbete.

 Pentagons talesperson John Kirby.

Mer än 12 000 har flugits ut

I ett annat klipp från flygplatsen syns en liten flicka som lyfts upp till brittiska och amerikanska soldater på en mur. Omständigheterna kring den videon är okända, men Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace säger till Reuters att inga barn evakueras ur Afghanistan utan sina föräldrar.

Enligt The Guardian har mer än 12 000 personer flugits ut från Kabul sedan i söndags.

USA:s president Joe Biden kommenterade kaoset vid flygplatsen vid en presskonferens på fredagen.

– Tvivla inte på att evakueringsuppdraget är farligt. Det innebär risker för våra väpnade styrkor och utförs under svåra förhållanden. Jag kan inte ge några löften om hur det här slutar eller att det sker utan risk eller förluster. Men som överbefälhavare kan jag försäkra er om att mobilisera alla resurser som krävs, sa han.

Biden lovade att alla amerikaner som vill ska få komma hem och hävdade att USA har en överenskommelse med talibanerna om att personer med amerikanska pass ska släppas fram till flygplatsen.

Samtidigt kommer motstridiga uppgifter från Politico. Enligt sajten sa USA:s försvarsminister Lloyd Austin på fredagen att amerikaner i Kabul misshandlas av talibaner.