Ökad risk för fågelinfluensa – skyddsnivån höjs

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2021-11-03

Skyddsnivån för fågelinfluensa höjs i södra Sverige, det innebär bland annat att höns inte får gå fritt. Arkivbild.

Smittoläget har inte gått tillbaka till det normala efter i vintras, som blev den allvarligaste fågelinfluensasäsongen hittills i Sverige.

Nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån till nivå 2 i de södra delarna av landet.

”Vi gör det här för att skydda fjäderfä från smittan. I de områden där risken bedöms som extra hög ska man bland annat hålla sina fjäderfän inomhus”, säger Katharina Gielen, tillförordnad smittskyddschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Under sommaren och hösten har flera fall av smittan konstaterats hos vilda fåglar i Sverige och den senaste veckan har rapporter kommit om utbrott hos fjäderfän i Italien, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Danmark.

Smittorisken anses vara förhöjd i hela Sverige, men pekas ut som särskilt hög i södra Sverige.

”I det här läget behöver man som fjäderfäproducent göra allt man kan för skydda sina fåglar från direkt kontakt med vilda fåglar och deras spillning”, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Skyddsnivå 2 innebär att alla fjäderfän som regel ska hållas inomhus. För hobbyflockar av exempelvis höns, när ägg och kött enbart används i det egna hushållet, gäller att de ska hållas inhägnade och att foder och vatten ska ges under skydd eller inomhus.

Följ ämnen i artikeln