Efter affischerna: Varnar för avancerad påverkan om Nato

Publicerad 2022-05-05

Rysk propaganda pekar ut Astrid Lindgren ut som nazist.

Experter avfärdar kampanjen som obetydlig – men varnar för att Sverige kan komma att utsättas för långt mer avancerade påverkansförsök under de kommande veckorna.

– Ryssland har tidigare använt sig av förfalskade läckta dokument och det är något de kan försöka ta till igen, säger underrättelsenestorn och professorn Wilhelm Agrell.

På affischpelare i Moskva hänger sedan några dagar bilder på svenska nationalsymboler som Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och kung Gustaf V.

Samtliga stämplas som fascister och nazister i propagandan.

Myndigheten för psykologiskt försvar följer man utvecklingen och klassar kampanjen som en del av Rysslands pågående påverkansförsök mot västvärlden.

– Det är klart att vi tittar på den och vi bedömer att den riktar sig till den ryska befolkningen i huvudsak och att den är en reflektion på den kampanj som ett företag gjorde i Sverige utanför den ryska ambassaden, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på MPF.

”Nålstickskampanj”

Han beskriver kampanjen som en ”enskildhet” som inte kommer att ha någon nämnvärd inverkan på opinionen.

– Narrativet om nazism är en del av hela ryska statens förberedelser på att skapa en separation mellan sin befolkning och väst, att motivera dem att utstå de utmaningar och de påfrestningar som de är utsatta för nu på grund av sin invasion av Ukraina.

Inte heller professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell tycker att affischerna i Moskva är särskilt anmärkningsvärda – men han uppmanar till sträng vaksamhet under de kommande veckorna.

– Affischkampanjen är en ganska marginell företeelse vad gäller påverkansoperationer, den verkar snarare ingå som ett inslag i en nålstickskampanj mot Sverige än en allvarligt menad påverkansoperation. Bara sättet att sprida informationen på är ju lite 50-talsmässig, det tyder ju inte på att man är ute efter någon masspridning.

Vladimir Putin.

Varnar för läckta dokument

Affischeringskampanjen kan enligt honom däremot vara ett försteg inför mer avancerade påverkansförsök mot den svenska Nato-processen som nu går in i ett intensivt slutskede.

– De kommande veckorna kan gå utan något större försök till påverkan och manipulation, men det kan också komma någonting och det kommer i så fall inom de närmaste veckorna om det ska få någon effekt över huvud taget. Och då kan det vara en mycket mer kvalificerad form av påverkan, säger Wilhelm Agrell.

Med kvalificerad påverkan menar han bland annat att det kan bli frågan om mer dolda och skickligt utförda operationer.

– När det väl kommer mer kvalificerad form av påverkan skulle den kunna ha typen av uppsnappad mejlkommunikation, läckta dokument och liknande, som delvis kan vara äkta men som kan vara manipulerade i större eller mindre utsträckning för att frammana en lämplig bild av att svenska regeringen till exempel är beredd att göra långtgående eftergifter till USA, upplåta baser eller liknande.

Wilhelm Agrell.

Försöker styra opinionen

Han säger att den typen av påverkansoperation behöver framföras i ett trovärdigt forum för att kunna få någon effekt.

– Det här kan de inte marknadsföra genom att klistra upp saker på busshållplatser och inte heller via deras normala propagandakanaler. Det här måste planteras via trovärdiga mellanhänder, framför allt via media, offentliga personer eller institutioner som har hög trovärdighet. 

Han pekar på att Sverige tidigare utsatts för påverkansförsök med falska dokument och påstått läckta mejl. Aftonbladet har exempelvis rapporterat om att försvarsminister Peter Hultqvist 2015 i förfalskade och påstått läckta dokument utpekats för att agera klandervärt i vapenaffärer.

– Vi får räkna med att Ryssland vill styra opinionen på ett sådant sätt att Sverige och Finland blir tveksamma och drar på frågan om ett Nato-medlemskap. Det kan man göra på olika sätt, antingen genom att hota länderna rakt ut på olika sett vilket man har försökt och misslyckats med. Det andra är att så tvivel och misstro och skapa en bild av att beslutsfattaren har en dold agenda, exempelvis att det egentligen är amerikanska intressen som styr hela den här processen, säger Wilhelm Agrell.