Misstänkt för Malin-mordet: ”Onanerade i skogen”

Förklaringen till dna-beviset i det 26 år gamla fallet

Publicerad 2022-06-30

En dna-träff från en spermafläck är ett av de tyngsta bevisen i det 26 år gamla Malin-mordet.

I dagens avsnitt av podden Aftonbladet Daily avslöjas den misstänkte mannens förklaring till fyndet som säkrades på Malins byxor.

– Jag har onanerat upprepade gånger i den skogen, hävdar han i samtal med en psykiater.

I dag inleds rättegången mot den 44-årige man som tidigare dömts och senare friats för mordet på Malin Lindström i Husum 1996.

I fokus kommer då vara det dna-bevis som fick Högsta domstolen att bevilja resning i fallet. Hade det beviset varit känt vid rättegången på 90-talet hade han sannolikt blivit dömd, bedömer HD.

Det handlar om en liten, liten spermafläck som kunde säkras på Malins byxor och som antogs komma från mördaren.

Då, när ärendet var färskt, gick det inte att få fram en dna-profil. Men tack vare ny teknik har detta lyckats nu mer än 20 år efter dådet.

Malin Lindström var 16 år när hon hittades gömd under granris, knivhuggen till döds.

Avgörande fråga

Den avgörande frågan i den nya rättegången i hovrätten blir hur det här beviset ska värderas.

När mannen förhördes på nytt i höstas gav han inga svar.

– Han har ingen förklaring till hur hans dna har kunnat säkras på mordoffret, uppgav överåklagare Mats Svensson till SVT.

Men sedan dess tycks den misstänkte ha kommit på andra tankar.

”Hade aldrig minnesförlust”

Mannen har tidigare lämnat en rad olika versioner och även hävdat minnesförlust för avgörande moment.

Men till läkaren som genomfört den lilla sinnesundersökningen säger han att att han aldrig haft någon minnesförlust utan har en klar bild av vad han gjorde den aktuella dagen.

Han hävdar att han var ute och promenerade och blev upphämtad av tre kamrater som han inte vill namnge eftersom han står under hot från dem.

Mannen påstår att de tre håller på med försäljning av både vapen och knark och att de misshandlat honom efter den första häktningsförhandlingen.

Han förnekar bestämt att ha med brottet att göra. Och lämnar nu en förklaring till att hans dna finns på Malins byxor.

Utdrag från den lilla sinnesundersökningen.

”Brukade onanera i skogen”

”Han förstår att de nya fynden är komprometterande för honom men uppger att spermafläcken kan härröra från att både han och hans kamrater vid upprepade tillfällen onanerat i den skogen på Fårön.”

Vid tiden för dådet var mannen 18 år och bodde bara 20 meter från den busshållplats där Malin av allt att döma steg av, av misstag.

Sedan drygt tio år är han bosatt i ett annat län och arbetar med kundsupport åt ett större bolag. Han uppger att han haft några kortare förhållanden men lever ensam.

Det finns inga misstankar om att han lider av någon allvarlig psykisk störning, vare sig nu eller vid tidpunkten för dådet.

Rune Lindström, pappa till Malin, betecknar mannens tidigare versioner om vad han gjorde under dagen då Malin försvann som ”sagor”.

Han säger till Aftonbladet:

– Det vore en rättsskandal om han inte dömdes den gången.

Malin Lindström hittades död i ett skogsparti utanför Husum.

Följ ämnen i artikeln