Stena-färjan på väg mot land efter branden

Uppdaterad 2022-08-30 | Publicerad 2022-08-29

Stena Scandica stävar under den tidiga tisdagsmorgonen över Östersjön för egen maskin.

– De har fått strömmen tillbaka och rör sig mot fastlandet i en fart av fem knop, säger Johan Wahlström på sjö- och flygräddningen.

Framkomst till Nynäshamn är beräknad till klockan 10.

Efter branden på Stena Scandica utanför Gotska Sandön på måndagen drev det strömlösa fartyget mot land. På båten finns 299 personer, varav 241 passagerare.

Ett beslut togs om att evakuera Stena Scandica efter att det konstaterats att fartyget riskerade grundstötning.

Vid 21-tiden meddelade Sjöfartsverket att besättningen fått igång två av motorerna på fartyget.

– De rör sig nu åt nordväst, bort från land. Det ser lite bättre ut, sa Fredrik Strömbäck, presstalesperson på Sjöfartsverket, tidigare under kvällen.

Strax före 22 kunde evakueringen avbrytas efter att fartyget för egen maskin kunde röra sig mot Nynäshamn.

Enligt den första prognosen skulle färjan vara framme vid 04-tiden. Men det byggde på en fart av 10 knop.

Under natten har båten färdats hälften så fort.

– Det går långsammare än man trodde först, men den går för egen maskin. Prognosen är att den är framme i Nynäshamn vid klockan 10, sa Johan Wahlström, presstalesperson vid Sjöfartsverket, vid 06.30-tiden.

Johan Wahlström, presstalesperson.

32 evakuerade

32 passagerare hann evakueras innan motorerna kom igång.

– Det var ett mindre antal som behövde assistans för att gå i land i Visby. Övriga ombord är på väg till Nynäshamn efter att vi lyckats återstarta motorerna, säger Stena Lines pressansvarige Stefan Elfström.

Flera andra fartyg larmades tidigare under dagen till platsen. Efter att ett nödanrop skickats ut till båtar i närheten anlände ett lastfartyg och ett passagerarfartyg. Även Kustbevakningen skickade sina båtar.

Hur mår människorna ombord?

– Ska skjutsas till hotell för att vila upp sig få krisstöd. Men det är inga fysiska skador. Vi kommer att ta kontakt med passagerarna när där i land för att ta ställning till behovet, säger Stefan Elfström.

Enligt Elfström har man haft en löpande dialog med passagerarna ombord.

– En del kan ju känna oro över det här och vissa får besvär. Man hade ju räknat med att komma fram till Lettland under kvällen och vi försöker på bästa sätt hantera olägenheterna för våra passagerare, sa han tidigare.

Följ ämnen i artikeln