Miljardbud på svensk sjukvård – från Förenade arabemiraten

Uppdaterad 2022-04-29 | Publicerad 2022-04-28

Vårdjätten Capio med 900 000 patienter i Sverige kan vara på väg att säljas.

Ett internationellt konsortium har lagt ett miljardbud för att ta över koncernen – och en av intressenterna är Förenade arabemiraten.

– Vi har inga kommentarer, säger Capios kommunikationsdirektör Liza Manestam.

Vårdbolaget Capio driver ett hundratal sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige.

Vårdbolaget Capio driver ett hundratal sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige och har nästan 900 000 listade patienter.

Men nu är företaget på väg att bli uppköpt, skriver SvD Näringsliv.

Ett internationellt konsortium som leds av det amerikanska investmentbolaget Kohlberg Kravis Roberts har lagt ett bud på 141 miljarder kronor för att ta över den australiska koncernen Ramsey Health Care, som i sin tur äger Capio.

Anklagas för tortyr

Enligt nyhetsbyrån Reuters källor ingår även Abu Dhabi Investment Authority i gruppen av köpare.

Investeringsfonden ägs av Förenade arabemiraten som anklagats för bristande mänskliga rättigheter, tortyr och godtyckliga frihetsberövanden.

Liza Manestam, marknad- och kommunikationsdirektör på vårdföretaget Capio, har inget att säga om den eventuella försäljningen: ”Inga kommentarer”, svarar hon på Aftonbladets frågor.

Capio vill inte svara på hur affären skulle påverka svenska patienter eller anställda.

– Vi har inga kommentarer i frågan utan hänvisar till pressmeddelandet som ligger på hemsidan, säger kommunikationsdirektören Liza Manestam.

Där bekräftar Ramsey Health Care att ett bud inkommit och att man ”kommer att informera aktieägare i god tid” om transaktionen bekräftas.

Enligt uppgifter till Reuters ingår en statlig fond från Abu Dhabi i gruppen av intressenter bakom miljardbudet på Capio.

ANNONS