Gravid kvinna och barn döda efter attack mot sjukhus

”Döda mig nu!”

Publicerad 2022-03-14

En gravid kvinna skadades i en rysk robotattack mot ett barnsjukhus i den svårt krigssargade staden Mariupol.

Den blivande mamman togs till ett annat sjukhus för vård, men varken hon eller barnet kunde räddas.

– Båda dog, säger en av läkarna till AP.

Det var i onsdags som barnsjukhuset träffades i en rysk robotattack.

Bilder och videoklipp visade på den totala förödelsen. Fönster har förstörts, väggar har rasat in och blodiga sjukhussängar står i förstörda rum. Höggravida, blodiga kvinnor får hjälp att fly från sjukhusets förlossningsavdelning.

En av bilderna som spridits efter attacken visar en gravid kvinna som bärs ut på bår. Hon håller handen under sin mage och hennes byxor är blodiga.

Kvinnan fick skador i sitt bäcken och ena höft i anfallet och fördes akut till en annan klinik för att få vård. Barnet togs ut med kejsarsnitt men dess liv gick inte att rädda.

När mamman insåg att hennes barn inte hade överlevt skrek hon enligt läkarna:

– Döda mig nu!

17 skadades i attacken

Läkarna försökte rädda hennes liv, men efter 30 minuters återupplivande försök dödförklarades även hon.

Kvinnan och hennes barn hämtades upp av hennes man och hennes pappa, enligt nyhetsbyrån AP, som rapporterade från platsen. En man som skulle ha blivit pappa och en pappa som skulle ha blivit morfar.

Enligt Sky News skadades 17 kvinnor ha skadats i attacken, samtliga kvinnor, barn och sjukvårdspersonal. Minst en av dem ska ha varit mitt i sitt värkarbete när attacken inträffade. Ytterligare tre personer, en av dem en sexårig flicka, dog.

En av de kvinnor som skadades var skönhetsbloggerskan Marianna Vishegirskaya, som väntade sitt första barn. Hon födde sin dotter Veronika dagen efter attacken mot sjukhuset.

Förödelsen i förlossningsavdelningen. En frivillig hjälparbetare står bland bråtet efter attacken.

Beskrivs som apokalyptisk

Attacken mot barnsjukhuset har fördömts internationellt. ”Barbarisk” kallades den av USA och Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, skrev att ”meningslöst våld måste stoppas” efter attacken. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa att Putin kommer att hållas ansvarig för sina brott.

Ryssland förnekar att man beskjuter civila mål och hävdar att sjukhuset hade tagits över av ukrainska extremister.

Situationen i staden Mariupol beskrivs som apokalyptiskt och hjälporganisationer varnar för en humanitär katastrof. Staden har skurits av från omvärlden och saknar sedan en vecka tillbaka el, vatten och värme. Inga nya matleveranser når staden och livsmedel börjar ta slut.

Enligt borgmästaren har 1 200 människor i staden dött hittills under kriget.

Följ ämnen i artikeln