PR-experten om kungens uttalanden: Taskigt, onödigt och oskickligt

Uppdaterad 2023-01-05 | Publicerad 2023-01-04

Kung Carl XVI Gustaf säger i en ny SVT-dokumentär att han blev besviken när Carl Philip inte fick bli kung.

Uttalandet har väckt kritik och nu kommer reaktioner från experthåll.

– Att han överhuvudtaget drog upp det är taskigt, onödigt och oskickligt, säger PR-experten Paul Ronge.

I SVT:s nya dokumentär ”Sveriges sista kungar” berättar kung Carl Gustaf vad han tycker om grundlagsändringen som ändrade den svenska tronföljden. Ändringen gjorde att kronan istället för att tillfalla den äldste sonen skulle tillfalla äldsta barnet – vilket gjorde kronprinsessan Victoria till blivande monark istället för prins Carl Philip.

– Som förälder tycker jag det är förfärligt, säger kungen i SVT:s dokumentär.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande.

Kungen blev besviken när Carl Philip inte fick bli kung.

När hovet senare vill boka in en ny intervju med SVT för att förtydliga vad kungen anser om successionen står han fast vid sin kritik.

Men han tillägger att det hela inte lett till några sprickor mellan syskonen, och att Carl Philip har ”tagit det bra”.

Paul Ronge, pr-konsult och medierådgivare.

Uttalandet har väckt reaktioner och PR-experten Paul Ronge tycker att det är tydligt att kungen borde undvika att svara på vissa typer av frågor.

– Sunt förnuft säger jag, så håller man tyst, om inte annat för familjens skull, säger Paul Ronge.

Är det inte illojalt mot Victoria?

– Jo det är det ju, men det var det han försökte rätta till nu, med att hon är en framstående ung kvinna. Att han överhuvudtaget drog upp det är taskigt, onödigt och oskickligt, säger Paul Ronge.

Gör bort sig

En annan sak som väckt uppmärksamhet i dokumentären handlar om ett omdiskuterat besök i Brunei.

2004 gjorde kungen ett mycket uppmärksammat uttalande om sultanen av Brunei där kungen beskrev sultanen i positiva ordalag. De goda orden om sultanen står kungen fast vid.

ung Carl XVI Gustaf håller tal vid ceremonin i Riksalen på Stockholms slott i samband med trontillträdet.

– Sedan att det är en annan struktur när det gäller själva det politiska. Han var ju en ruler på ett annat sätt än i en demokratisk stat. Men han hade det väldigt öppet. Det blev ett totalt missförstånd, säger han i den nya SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar”.

Paul Ronge menar att det visar att kungen tycker exakt samma sak som han tyckt under alla åren.

– I det läget, som krishanterare hade jag snarare uppmanat honom att ”om du tycker samma sak, låt det då vara. Säg; jag har inget mer att tillföra”.

– Det blir inte lika roligt för journalister men du gör inte bort dig. På gott och ont har han inga rådgivare och det gör att han gör bort sig på ett annat sätt än de som har duktiga kommunikatörer som rådgivare, säger Ronge.

Prinsessan Estelle, prins Carl Philip, kung Carl XVI Gustaf, prins Oscar, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia visar upp sig i slottets fönster under födelsedagsfirandet av kungen på Stockholms slott.

”Inte förvånad”

På frågan om kungen skulle behöva en krishanterare svarar Paul Ronge att han knappast tror att det är någonting som kung Carl Gustaf skulle vilja ha.

– Han tycker själv att han är bra. Och för det andra, jag tror det kvittar hur många gånger du skickar en ung kille på fotbollsträning eller fotbollsläger. Finns det inget bollsinne där så finns det inte. Kungen har det inte i sig.

Han fortsätter.

– Om du har trampat i klaveret fortsätt inte att trampa för då fortsätter du bara runt.

Hur skadligt är det för kungahuset?

– Det är inte så skadligt. De har överlevt de här grodorna tidigare och man blir inte upprörd. Man blir inte förvånad längre.

När Paul Ronge ska summera de senaste uttalandena säger han:

– Kungen är som han är, han kommer aldrig att bli duktig på media. Det som han nu säger efter att ha suttit 50 år på tronen kommer inte göra så stor skillnad, för det är vad folk förväntar sig, säger Paul Ronge.

– En kung ur tiden snarare än en kung i tiden.