Erdoganvinst kan öppna dörren för Sverige i Nato

Publicerad 2023-05-29

Erdogan har vunnit valet i Turkiet.

Nu kan han öppna dörren för ett svenskt Natomedlemskap.

– Man ska nog inte bli förvånad om det är så att Erdogan skulle skifta narrativ nu, säger Aras Lindh, Turkietkännare på Utrikespolitiska institutet.

Recep Tayyip Erdogan segrade i det turkiska presidentvalet i går.

Det innebär att han och det konservativa partiet AKP får fem år till vid makten.

Nu väntar omvärlden på vad som blir den turkiske ledarens nästa steg – och om han väljer att närma sig västvärlden eller distansera sig från den.

Ett första test blir Natomötet i Vilnius i Litauen den 11 och 12 juli, då han kommer att bli ombedd att häva Turkiets veto mot Sveriges Natomedlemskap, skriver The Guardians kommentator i en analys.

Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan i november.

”Lite lättare”

Erdogans seger kan göra att Sveriges väg mot Nato blir enklare än om maktskifte hade stått för dörren.

Den slutsatsen drar Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska institutet, som har särskilt fokus på Turkiet.

– Ur ett strikt svenskt perspektiv är det lite lättare, säger han.

Den sittande presidenten har säkrat majoritet i nationalförsamlingen, så ett beslut – när och om det väl kommer – borde kunna gå igenom ganska snabbt och smärtfritt. Dessutom är Erdogans administration redan informerad om processen. En ny administration hade behövt tid att sätta sig in i processen.

Recep Tayyip Erdogan efter segern på söndagen.

”Utan att tappa ansiktet”

Trots det stundtals hårda tonläget mot Sverige från Erdogans håll tror Aras Lindh att den turkiske presidenten kan byta fot och öppna dörren för ett svenskt Natomedlemskap.

– Man ska nog inte bli förvånad om det är så att Erdogan skulle skifta narrativ nu. Efter valsegern och efter den 1 juni när den nya svenska antiterrorlagstiftningen träder i kraft finns en möjlighet att han säger att det är dags att vända blad och gå vidare.

– Skulle han luta sig mot nya antiterrorlagen i Sverige så skulle han förmodligen kunna göra det framgångsrikt utan att tappa ansiktet, trots sina ganska bindande utspel om krav på svenska utlämningar.

Aras Lindh på Utrikespolitiska institutet.

Ingen enkel väg in

Men vägen mot ett inkluderande i försvarsalliansen kommer inte på långa vägar bli enkel bara för att valrörelsen i Turkiet nu är över, varnar Aras Lindh.

Sveriges medlemskap kan fortsatt vara villkorat av andra faktorer än sådana som den svenska regeringen kan råda över.

En sådan faktor är Turkiets önskan om att få köpa de amerikanska stridsplanen F-16, och Turkiets relation både gentemot USA och västvärlden – men också mot öst och Ryssland.

Erdogan hoppas få köpa F-16-plan av USA.

Ovisst tills Vilnius

– Blockeringen kommer att fortsätta så länge Erdogan tror sig ha något att vinna på det, säger Aras Lindh.

Den tidigare Turkietambassadören Michael Sahlin säger till TT att han inte tror att något kommer att ske före Natomötet i juli.

– Jag misstänker att Erdogan kan planera att hålla det hela i ovisshet ända tills Vilnius för att där göra något slags utspel. Att han dröjer på det för att göra en stor show och få maximal uppmärksamhet för sitt ställningstagande, vilket det än är.