Kritiken mot Kosovos agerande – ”ett misstag att fortskrida med valen”

Uppdaterad 2023-06-04 | Publicerad 2023-06-02

Den serbiska majoriteten valde att bojkotta lokalvalen och valdeltagandet landade på 3,5 procent.

Trots omvärldens varningar valde Kosovo att installera fyra nya borgmästare och sammandrabbningar utbröt.

Nu utesluts Kosovo från en militärövning och USA säger att fler åtgärder mot landet kan bli aktuella.

Följ ämnen
Nato

EU och USA uttryckte förra veckan sin besvikelse över serberna i norra Kosovos beslut att bojkotta de lokala valen. Men kritik har även riktats mot Kosovos sätt att hantera situationen.

Myndigheterna anklagas för att destabilisera situationen och EU och USA varnar för alla åtgärder som kan öka spänningarna, rapporterar BBC.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa under onsdagskvällen att Kosovos myndigheter bär ansvaret för sammandrabbningarna, rapporterar Le Monde.

”Vi har tydligt informerat Kosovos myndigheter att det var ett misstag att fortskrida med valen”, säger president Macron.

På Twitter meddelade Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, att Kosovo måste arbeta för att lugna ner situationen och inte ”ta några ensidiga destabiliserande åtgärder”.

Kfor-soldater i norra Kosovo under onsdagen.

Utesluts från militärövning

Nu får även landets agerande konkreta åtgärder – då USA väljer att utesluta Kosovo från en militärövning. USA menar att Kosovo har ignorerat deras varningar för att spä på spänningarna och att relationen mellan länderna har försämrats.

”Den första indikationen på detta är beslutet som togs igår kväll av vår befälhavare för det europeiska kommandot, general Cavoli, som avslutade Kosovos deltagande i

Defender Europe 23.Är en nästan två månader lång militärövning med 27 deltagande länder. ”, skriver USA:s ambassadör i Kosovo, Jeffrey Hovenier i ett uttalande.

Ambassadören meddelar även att andra aktioner mot Kosovo kan bli aktuella.

Samtidigt hålls samtal om att nya val kan hållas.

Brinnande bil i staden Zvecan.

Konflikt om självstyre

Bakgrunden till veckans sammandrabbningar handlar om installerandet av fyra borgmästare.

I Kosovo är 90 procent av befolkningen kosovoalbaner men i den norra delen av landet är de i minoritet. Där bor runt 50 000 serber, som likt Serbien inte erkänt Kosovos självständighet och snarare ser Belgrad som sin huvudstad än Pristina, enligt Reuters. Självständigheten från Serbien deklarerades 2008.

Soldater i staden Zvecan i norra Kosovo.

Bojkottade lokalvalen

I mars tidigare i år slöts ett muntligt avtal, uppbackat av väst som skulle kyla ner stämningen i den norra delen av landet. Serberna i norra Kosovo lovades mer självstyre, något de menar att de inte fått än.

Därför valde de att bojkotta lokala valen i april.

Inför valen befarade man att det kunde bli våldsamt. Planen på att hålla valet i skolor ställdes in och istället sattes mobila valbås upp. En Nato-styrka på mer än 3000 soldater, från flera länder var på plats vid valet för att motverka eventuella stökigheter.

Bojkotten av valet resulterade i ett valdeltagande på 3,5 procent och fyra kosovoalbanska borgmästare valdes. Serberna i norra Kosovo menar att de inte accepterar borgmästarna då de inte representerar dem.

I veckan tillträde borgmästarna och sammandrabbningarna mellan den Natoledda internationella fredsstyrkan Kosovo Force (Kfor) och serbiska demonstranter bröt ut. Flera demonstranter och soldater har skadats i sammandrabbningarna och Nato har valt att förstärka sin styrka i landet.

Följ ämnen i artikeln