Vårdens drag i Sundsvall: Alla får jobb

Publicerad 2023-04-13

Nyexaminerade undersköterskor erbjuds fast tjänst direkt i Sundsvalls kommun.

Bristen på undersköterskor oroar Sundsvalls kommun.

Nu erbjuds fast tjänst till alla nyutexaminerade vid vård- och omsorgsprogrammet.

– Vi har gigantiskt stora behov, säger förvaltningsdirektören Lars-Ove Johansson.

Alla nyutexaminerade undersköterskor med godkända betyg från vård- och omsorgsprogrammet kommer att erbjudas fast tjänst i Sundsvalls kommun efter beslut från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

En lång period av svårigheter med att rekrytera ny personal ligger bakom beslutet, säger förvaltningsdirektören Lars-Ove Johansson.

– Vi, som de flesta andra kommuner, har svårt att rekrytera undersköterskor och sjusköterskor. Det här är ett sätt för oss att säkerställa att de har ett säkert arbete. Vi behöver fler ungdomar som väljer vård- och omsorgsyrken.

”Oroande men inte panik”

Hur många fler undersköterskor det kommer att leda till vet man inte än, enligt Johansson. Men det kommer ändå inte att räcka för att täcka behoven.

Kommunen har längt haft svårt att rekrytera ny personal.

– Läget är oroande men vi har ingen panik. Just nu ser vi att vi klarar av att genomföra vår verksamhet även under sommarsemestern, men vi ser med oro på det ökade behovet de närmaste ett till sju åren framåt. Vi kommer att ha gigantiskt stora behov av undersköterskor.

Än så länge är Sundsvall ensamma om att erbjuda fast tjänst till de som nyss avslutat gymnasieutbildningen, enligt Johansson.

– Jag har inte hört någon annan som haft erbjudande om fast anställning. Däremot har kommuner olika åtgärder för att locka till sig ny personal.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln