Sprängdåd, skottlossning och bränder – detta hände i Stockholm i natt

Publicerad 2023-01-20

Klockan 21.20 kom larmet om en explosiv brand i Fittja.

Det var början på en dramatisk natt i Stockholm med ett nytt sprängdåd i trapphus och skottlossning mot en lägenhet.

– Det har varit väldigt mycket att göra på flera olika platser i regionen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Torsdagskvällen blev allt annat än lugn i Stockholm. Inom loppet av fem timmar larmades polisen till fem allvarliga brott på olika platser i huvudstaden.

• 21.20: Explosiv brand i Fittja

En kraftig brand bryter ut i Fittja i Botkyrka kommun. En kvinna i 30-årsåldern förs till sjukhus efter att ha hoppat ut från en lägenhet. Enligt uppgifter till Aftonbladet utreder polisen om någon hällt in bensin genom brevinkastet och tänt på.

– Ingen är frihetsberövad. Det är svårt att bedöma vad det är för händelse, det ska utredas, säger han.

Enligt Aftonbladets uppgifter blev kvinnan allvarligt skadad men det uppges inte vara livshotande.

Brandbilar vid bostadshuset i Fittja.

• 22-tiden: Sprängning i trapphus i Årsta

Polisen larmas om en explosion i ett trapphus i Årsta i södra Stockholm. På plats kunde man konstatera att en sprängladdning hade detonerat och att det var splitterskador i trapphuset. Ingen skadades.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen hittat spår efter en handgranat och misstänker en direkt koppling till de senaste dagarnas våldsdåd.

– Avspärrningarna hävdes vid 03.30-tiden. Det har säkrats en hel del teknisk bevisning på plats och den ska analyseras, säger Daniel Wikdahl.

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse och misstänker att den har kopplingar till den grova gängkriminaliteten och den senaste tidens våldsdåd.

– Det har varit en modus där nätverken åker omkring och skrämmer varandra genom att kasta explosiva sprängladdningar och vi har också kunnat gripa tio personer, varav flera är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen Stockholm till Sveriges Radio.

Sprängningarna på Södermalm och i Kista som skedde i början av veckan kopplas till en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall, mellan en 24-åring och den så kallade ”Kurdiska Räven”.

Polisen på plats i Årsta efter explosionen.

• 23.50: Misstänkt brandattentat i Tyresö

Polis och räddningstjänst larmas om att någon hade slagit sönder en port i Tyresö, hällt in brandfarlig vätska och sedan tänt på. Branden kunde snabbt släckas och vädra ut.

Händelsen hade likheter med den tidigare branden i Fittja, men polisen kopplar inte ihop dem. Polisen har inlett en förundersökning om skadegörelse genom brand. Ingen misstänkt har gripits.

• 00.56: Misstänkt mord i Bro

En man i 30-årsåldern dog i ett trapphus i Bro, norr om Stockholm, under natten mot fredagen. Polisen har inlett en förundersökning om mord.

– Vi fick in det som ett misstänkt hjärtstopp. På plats kunde vi konstatera att mannen hade skador och han dog på plats, säger Andreas Dahlin, vakthavande polisbefäl, tidigare under natten.

Enligt Aftonbladets uppgifter hade mannen stickskador. En man har gripits misstänkt för mord.

• 01.43: Skottlossning in i lägenhet i Farsta

Polisen larmades om två höga smällar tidigt på fredagsmorgonen. På plats i Farsta strand konstaterade man att skott hade avlossats in i lägenheten genom fönstret. Ingen träffades eller skadades.

Under morgonen är brottsplatsen fortfaranden avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

– Det är ett antal skotthål i ett fönster till en lägenhet där det befann sig personer. Vi kommer att kartlägga personerna i lägenheten. Sen vet vi också att det är av vikt att titta på boende i huset och i andra kringliggande trapphus. säger Daniel Wikdahl.

Enligt Aftonbladets uppgifter finns vittnesuppgifter om att en maskerad man lämnat platsen, efter att två smällar hörts.

Polis med polishund på plats vid bostaden i Farsta där någon eller några sköt in genom ett fönster.

Det är andra natten i rad som en bostad beskjuts i Farsta, men enligt Daniel Wikdahl är det för tidigt att säga om skjutningen har kopplingar till tidigare händelser i området eller andra våldsdåd i Stockholm på senare tid.

– Vi kommer att titta på det, det handlar både om att titta på händelser som sådana, vilka är målsägare och vad finns det för eventuella kopplingar där men också om underättelseinformation, säger Daniel Wikdahl.

”Har en bra bild av vad som pågår”

Han säger att polisen överlag har en bra bild av den senaste tidens våldsdåd i Stockholm.

– Sett generellt till hur många grova brott som vi har att hantera sedan ett par veckor tillbaka så har vi en bra bild av vad det är som pågår.

Sedan julhelgen har Stockholm drabbats av en våldsvåg med en rad sprängdåd och skjutningar på flera platser i staden.

– Kriminaliteten är rörlig över hela regionen med några få lugna hörn. Men flera av de här brotten är av ett slag där det finns risk för att tredje man drabbas. Därmed inte sagt att man sagt att man ska ändra på sitt sätt att leva, säger Daniel Wikdahl.