Gängman sköts till döds i Södertälje – tre anhållna

Skjutne mannen en av 1 077 nätverksmän i Aftonbladets granskning

Publicerad 2022-12-05

En av de 1 077 nätverkspersonerna som Aftonbladet har granskat sköts ihjäl i natt.

Tre män har gripits misstänkta för mordet och för knappt en månad sedan greps en av dem med kniv och skyddsväst.

– Vi befinner oss i i en våldsspiral, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Ännu en ung man har skjutits till döds i Södertälje.

På söndagskvällen larmades polisen till området Blombacka i Södertälje efter att höga smällar hade hörts i området. Vid en portuppgång hittades en 25-årig man ihjälskjuten.

Han blev den sjunde personen att skjutas till döds i staden i år. 

Mannen är även en av de 1 077 nätverkspersonerna som Aftonbladet har granskat. Mannen har tidigare dömts för brott , bland annat ett utpressningsförsök, och kopplas till Södertäljenätverket, enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt uppgifter till LT var 25-åringen på besök i området när han plötsligt blev skjuten.

Tre män har gripits skäligen misstänkta för mord och anhölls senare. Enligt Aftonbladets uppgifter är samtliga tre i 20-årsåldern och även de har kopplingar till Södertäljes gängmiljö.

Bar kniv och skyddsväst

Samtliga tre misstänkta har dömts för en rad brott.

I november greps en av dem med kniv och skyddsväst. I handlingar som Aftonbladet har tagit del av står det följande:

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen varit av särskild farlig art genom att den tilltalade ingår i en kriminell miljö vilket styrks av att han vid tillfället bar skyddsväst, att gärningen skett på en brottsutsatt plats samt att den tilltalade  även varit påverkad av narkotika.”

En annan av de misstänkta var åtalad i ett mål gällande försök till grovt olaga tvång.

”NN har hållit tag om målsäganden YY:s hals och hotat att han haft en pistol mot målsägandens rygg för att försöka förmå henne att ett par dagar senare genomföra eller hjälpa till vid en transport av vapen mot hennes vilja. (…) Brottet bör bedömas som grovt eftersom målsäganden med fog kunnat utgå från att hotet påtagligt förstärkts med hjälp av ett vapen och hotet påtagligt förstärkts genom anspelning på ett våldskapital.”

Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje, säger att de arbetar brett dagen efter skjutningen men vill inte gå in på vilka teorier polisen jobbar efter i nuläget.

– Vi jobbar utifrån många olika infallsvinklar, vi låser oss inte vid en teori utan vi jobbar brett initialt.

”Hänsynslöst våld”

Efter gårdagens skjutning finns det risk för fler skjutningar, menar Caroline Aspegren.

– Absolut finns det risk för det. Vi gör allt vi kan, vi känner väl till de här individerna som ingår i kontaktytorna och gör allt tillsammans med kommunen för att frihetsberöva eller LVU-placera de här individerna, i vissa fall är det unga pojkar.

Enligt Caroline Aspegren liknar den pågående utvecklingen ingenting som Södertälje sett tidigare.

– Det här hänsynslösa våldet, vi har aldrig haft så här dödligt våld som vi ser nu. Det är unga pojkar som inte har konsekvenstänk.

– Det krävs kraftiga insatser från samhällets sida för att dagens femåringar inte ska skjuta ihjäl någon om tio år, säger Caroline Aspegren.

Södertälje har drabbats av fyra dödsskjutningar bara under hösten. På grund av den pågående våldsspiralen har staden fått förstärkning från andra polisregioner.

Söndagens dödsskjutning i Södertälje är nummer 60 för landet i år.

Polisen vädjar nu efter tips från allmänheten.

– Vi är beroende av medborgarnas hjälp att faktiskt vittna. Vi är övertygade om att allmänheten vet vilka det är som har skjutit och vi behöver få den hjälpen, säger Caroline Aspegren.

Polisen på plats.

Följ ämnen i artikeln