Sorg i Vetlanda i natt – tända ljus på torget

Publicerad 2022-11-03

VETLANDA. Försvunna Tove, 21, har hittats död i Vetlanda.

På torget i staden har folk nu samlats för att tända ljus och sörja.

– Jag beklagar verkligen sorgen för anhöriga, nära och kära, säger polischef Rickard Finndahl.

Beskedet om att den försvunna Tove, 21, i Vetlanda nu har hittats har död har berört många i staden. Under den sena, regniga onsdagskvällen har ett flertal personer samlats på det lilla torget i staden.

Blommor ligger utlagda på marken tillsammans med ett flertal tända ljus som lyser upp i mörkret.

Flera personer säger att de har kommit kommit hit i kväll för att sörja henne, samtidigt som de också vill visa sitt stöd för anhöriga.

En person, som varit bekant med Tove, har svårt att hålla tårarna borta när han berättar om varför han är här.

Tackar Vetlandabor

Sedan Tove anmäldes försvunnen den 16 oktober har polisen jobbat intensivt med att hitta henne. Även Missing people har anordnat ett flertal sökinsatser, där över 2 000 privatpersoner deltagit.

Under en riktad insats på onsdagen hittades hon till slut i ett skogsområde, mer än två veckor efter att hon försvann.

Polisen riktar nu ett stort tack till alla som hittills hjälpt till.

– Jag har sett ett stort engagemang bland alla inblandade, polispersonal, allmänhet och flera andra, säger Jonas Lindell, chef för lokalpolisområde Höglandet, under en presskonferens på onsdagskvällen.

– Jag har under de senaste veckorna sett ett stort engagemang från invånarna i Vetlanda. Vi har samverkat med Vetlanda kommun för att stötta och vi har en samlingsplats för att möta människor, fortsätter han.

Jobbar intensivt med utredningen

Utredningen fortsätter nu och ett stort kartläggningsarbete återstår. Enligt Rickard Finndahl, chef för grova brott i polisområde Jönköping, finns det fortfarande kvar många frågetecken kvar att räta ut.

– Det klart att det är många runtomkring här i Vetlanda som är berörda och vill ha svar på vad det är som har hänt. Nu är det vår drivkraft inom teamet som vi jobbar med att vi ska få svar på våra frågor, säger Rickard Finndahl.

Två kvinnor i 20-årsåldern sitter fortsatt häktade, i nuläget misstänkta för människorov. De ska också ha känt kvinnan som nu hittats död.

Rickard Finndahl.

– Det är mycket som ska jobbas vidare med. Det är unga människor som vi pratar med och det är ett speciellt ärende, säger Rickard Finndahl.

Polisen: Känsligt ärende att jobba med

Han säger också att ärendet har påverkat även polisen känslomässigt, mycket på grund av de inblandades låga åldrar.

– Man är väldigt kluven i det här. Man är glad för att vi nu kan lämna information till anhöriga, nära och kära. Men det är även unga människor vi har att göra med, som är mitt i livet. Vetlanda är inte en så stor stad, där alla känner alla. Det påverkar många, även oss som jobbar med utredningen. Det är känslomässigt och det kommer man inte ifrån. Det är det ofta i sådana här utredningar, men i det här fallet, med tanke på åldrarna, blir det extra känsligt, säger Rickard Finndahl.

Även han vill rikta ett tack till alla som hjälpt till i sökandet.

– Jag vill bara tacka Vetlandabor, Missing people och alla som varit engagerade. Bara det gör en varm i hjärtat, säger Rickard Finndahl.

Samtidigt riktar han också sina tankar till Toves familj och vänner.

– Jag beklagar verkligen sorgen för anhöriga, nära och kära, fortsätter han.

Polisen spärrade av platsen under eftermiddagen.