Spanskt luftrum stängdes – satellit faller mot marken

Publicerad 2022-11-04

Delar av en kinesisk rymdfarkost faller okontrollerat mot jorden.

Landet stängde därför ner delar av sitt luftrum under förmiddagen.

– Senast de sköt upp en sådan slutade det med att stora, långa metallstavar föll från himlen och träffade flera byggnader på Elfenbenskusten, säger astrofysikern Jonathan McDowell till The Guardian.

Delarna av den kinesiska farkosten uppskattas väga 20 ton när de når atmosfären – även om de till stor del kommer sönderfalla.

I nuläget är det oklart var exakt de kommer landa, men man uppskattar att de kan träffa Spanien och området runt omkring.

Landet stängde därför delar av sitt luftrum under fredagsförmiddagen, rapporterar La Vanguardia. Luftrummet öppnades senare med förseningar som följd under dagen.

Rymdfarkosten är en Long March 5B-raket och den sköts upp den 31 oktober.

Har hänt förut

Att delar av förstörda kinesiska rymdfarkoster faller mot jorden är inte ovanligt. Oftast landar delarna i havet, men de har också orsakat skada ibland.

– Senast de sköt upp en Long March 5B-raket slutade det med att stora, långa metallstavar föll från himlen och träffade flera byggnader på Elfenbenskusten, Jonathan McDowell, astrofysiker vid Atrophysics Center vid Harvards universitet, till The Guardian.

– Det mesta av delarna brann upp, men några av dessa enorma metallbitar träffade marken. Det var väldigt tur att ingen skadades då.

I Filipinerna kraschade kinesiskt rymdskrot så sent som i augusti i år.

Följ ämnen i artikeln