Färjor nära att kollidera utanför Ystad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenska och danska myndigheter utreder saken. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svenska och danska myndigheter utreder saken. Arkivbild.

Två färjor som trafikerar rutten Ystad– Bornholm var nära att kollidera i Östersjön under lördagsnatten.

Nu har svenska Transportstyrelsen begärt in en incidentrapport.

Det var runt midnatt som de två färjorna kom för nära varandra på danskt vatten. Ett av fartygen tvingades enligt nyhetsbyrån Ritzau till en kraftig inbromsning och en undanmanöver. Passagerare uppmärksammade dansk polis och ärendet har nu lämnats över till den danska Sjöfartsstyrelsen som ska undersöka händelsen.

I Sverige har Transportstyrelsen redan börjat tittat närmare på saken.

– Det har inte hänt något, de har inte kolliderat. Men enligt transponderspårningen, som fartygen har numera, har de haft en tajt situation, om jag uttrycker mig så, där de varit för nära varandra, ungefär 100 meter, säger Mårten Dahl, tjänsteman i beredskap för Transportstyrelsen.

Obehaglig situation

Han har själv tittat på spårningen från fartygen och även om det kan finnas en viss differens mellan vad mätinstrumentet visar och förhållandet i verkligen, så betonar han att avståndet mellan fartygen trots allt var tillräckligt.

– Det handlar inte om bara ett tiotals meter, utan det har varit relativt goda avstånd. Men de hamnade i en situation som kan ha upplevts som obehaglig, säger han.

De två färjorna var, enligt Transportstyrelsen, danska men eftersom rederiet även har Ystad som hamn har man varit i kontakt med dem och begärt in en incidentrapport.

– Är det så att något sticker ut eller vi inte är nöjda med i rapporten kommer vi att initiera en kontroll i hamn, säger Mårten Dahl.

Ingen skadades

TT: Hur allvarligt ser ni på Transportstyrelsen på det här?

– Det är ett tättrafikerat område och handlar om två snabbfärjor som har många passagerare och last ombord, så självklart så är vi vakna på detta och följer upp det, säger Mårten Dahl.

Ingen person skadades vid incidenten.

TT har varit i kontakt med Bornholmslinjen som meddelat att de undersöker saken och ska återkomma.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%