Bär-baronen om bärplockarna: ”Har mer pengar än jag”

Tidigare dömd för fusk med jordgubbar – anklagas för att människoexploatering

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:
Uppdaterad:

VIDSEL. Till slut hittar vi honom.

“Blåbärs-baronen” som lockat hit ett hundratal bärplockare till utdömda hus, utan rent vatten eller värme.

Han står plötsligt mitt på torget i byn, omringad av poliser, miljöinspektörer, bärhandlare och bulgarer som vill ha lön för alla blåbär de plockat.

– Vadå människohandel? Deras fickor är fulla med pengar, säger han.

Sedan några veckor bor minst 80–90 bärplockare i hyreshusen mitt på torget i byn Vidsel i Norrbotten. Trots att husen är utdömda av kommunen, har brister i brandskydd, saknar värme och godkänt varmvatten.

– Det är ett problem med billiga hus när de köps upp av människor som inte kan rusta upp dem, säger Ingrid Karlsson, chef på miljö- och byggkontoret i Älvsbyns kommun.

Kommunen har utfärdat ett vite på en miljon kronor i månaden till mannen som sköter verksamheten i husen.

Men hittills har han inte betalt en krona, och husen är lika nedgångna som tidigare. Rykten sprids i byn om att mannen har gått upp i rök, och lämnat bärplockarna i sticket.

Mannen som lockat hit bärplockarna menar att han bara försökt hjälpa dem.
Foto: Simon Eliasson / Aftonbladet
Mannen som lockat hit bärplockarna menar att han bara försökt hjälpa dem.

Har skulder på tre miljoner

Hos polisen i Luleå ligger även en anmälan mot honom om människoexploatering, och både bybor och politiker befarar att bärplockarna lurats upp till Norrbotten. Inte minst barnen bland dem kan ha farit illa. 

I kommunens handlingar från slutet på juli kan man läsa: “XX ringer och meddelar att det har dykt upp ca 70 personer i helgen som han nu upplåter lägenheter till trots förbud”. 

Ja, även fast polis och myndigheter ser vad som pågår, kan bärbaronen fortsätta med sina affärer i Vidsel

– Det är helt otroligt att han kan äga ett helt samhälle utan att någon kan ingripa, säger Anki Norman, Vidselbo. 

Foto: Simon Eliasson / Aftonbladet
Husen som bärplockarna bor i är slitna och har stora brister, enligt kommunen.

Mannen, som är i 30 årsåldern och bor i södra Sverige, har sedan tidigare skulder på över tre miljoner hos Kronofogden, samt näringsförbud efter flera domar för bokföringsbrott i samband med bärhandel – tidigare har det exempelvis handlat om jordgubbar. 

Leif Ögren, bärhandlare sedan 40 år i trakten, menar att branschen alltid dragit till sig skojare, då det finns stora pengar att tjäna.

– Den stora frågan är hur han år efter år kan handla med bär, trots domar och näringsförbud. Vad kostar det här samhället att låta honom husera? Men man får komma ihåg att det är någon som bäddar för dessa oseriösa personers existens, att det finns grossister som går över lik för att köpa upp bär, utan att kolla förhållandena runt kring hur de plockas, säger han.

Foto: Simon Eliasson / Aftonbladet
Polisen är på plats i byn varje dag denna vecka.

”De bor som grisar”

Den beryktade bärhandlaren syns inte till på hela dagen under vårt besök i Vidsel. Men så framåt kvällen hittar vi honom mitt på torget, med stadig kroppshydda, tofflor och en svart pärm under armen.

I pärmen bläddrar han fram papper med nedkluddade siffror.

– Människohandel säger de, då skulle jag ju betalat dem fem spänn och inte 21 kronor kilot, du ser? De har mycket mer pengar än jag. 

Mannen skyller oroligheterna i byn på bärplockarna som gjort “kaos och katastrof”, men också på att Vidselborna “inte är vana att se så mycket folk”.

Enligt honom hittade han bulgarer i skogarna utanför Söderhamn och ville hjälpa dem. 

– Förlåt att jag säger det men de bor som grisar där ute i skogen, men då är det ingen som kommer och kollar dem. Här har de boende med varmvatten på 49 grader, men kommunen kräver 50 grader. Kommunen säger att de inte får bo i husen här, med vatten och tak över huvudet, säger han.

Foto: Simon Eliasson / Aftonbladet
Bärplockarna får runt 20 kronor kilot, det blir 200 kronor om dagen.

Ikväll har han kommit hit för att se till att bärplockarna flyttar från husen, hävdar mannen, och verkar besvärad av pådraget på torget. Både polisen, livsmedelsinspektörerna, och vi är här och ställer frågor. Han låter självömkande, som om han drabbats hårt av de olyckliga omständigheterna i Vidsel. 

– Varför ska alla prata med mig hela tiden, alla tjatar på mig? Jag mår dåligt, psykiskt dåligt av det här. Det ingen förstår är att jag vill att de ska härifrån, säger han och pekar mot bärplockarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE