Uppsala kommun bygger ny stadsdel

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 20 000 bostäder, skolor och badhus.

Det ska byggas sydost om centrala Uppsala.

Redan om fem år ska en del kunna flytta till den nya stadsdelen Sydöstra staden.

Germund Landqvist är projektledare för det nya projektet, Sydöstra staden.
Foto: Uppsala kommun
Germund Landqvist är projektledare för det nya projektet, Sydöstra staden.

Förra veckan fattade Uppsala kommun flera beslut, varav ett var särskilt viktigt för byggprojektets framfart söder om Bergsbrunna och Sävja.

– För oss som jobbbar på kommunen var det här beslutet om projektdirektiv mycket viktigt. Det innebär att projektet satts igång på allvar och att vi nu har en ram med tydliga mål, en organisation och ekonomi, säger projektledaren Germund Landqvist.

Planerad inflytt 2025

Den nya stadsdelen, Sydöstra staden, kommer byggas i flera etapper under de kommande 30 åren, fram till 2050. Då ska 21 500 bostäder, minst 10 000 arbetsplatser, flera skolor, gator, en ny järnvägsstation och diverse sporthallar och serviceställen vara på plats i området.

Redan 2025 räknar kommunen med att de första bostäderna ska vara klara.

– Utifrån den information som vi har nu så ska det vara möjligt med inflytt om fem år. Men vi är som sagt i ett tidigt skede och har inte all information än, säger projektledaren, och fortsätter:

– Jag hoppas att vi kan komma igång med planläggningen redan under det här året och det är under det arbetet som vi kan tidsplanera mer i detalj.

Foto: Uppsala kommun

Fler bostadsrätter än hyreslägenheter

Hur många bostäder som ska vara klara till 2025 är inte bestämt än. Men under de första två etapperna ska i alla fall 3 000 bostäder byggas.

– Vi är tidigt i processen och det är egentligen nu som vi börjar grotta mer i de här frågorna mer i detalj. Och det är många beslut som kommer att fattas genom åren i den här processen, säger Landqvist.

Men redan nu är det bestämt att 30 procent av bostäderna ska bli hyreslägenheter. Varav 3 procent ska vara hyresrätter som omfattas av det statliga investeringsstödet.

Uppsala är ett av regeringens prioriterade områden i satsningen på nya hållbara städer och Sydöstra staden är en del av kommunens fyrspårsavtal med staten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN