Partierna splittrade om coronakommission

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2020-05-19

Partierna är splittrade i frågan om huruvida en granskningskommission bör tillsättas nu direkt eller först efter det att coronakrisen är över. Liberalerna och Kristdemokraterna delar Moderaternas uppfattning att det bör ske redan nu, medan Vänsterpartiet tycker att man bör vänta till efter sommaren.

– Jag tror att det är viktigt att vi börjar se den här situationen som vi befinner oss i som det nya normala och att vi fattar beslut som anpassas till situationen vi befinner oss i. Därför tror jag att det vore bra att vi får en kommission på plats så fort regeringen hinner få den på plats, säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.

Hon får medhåll av KD-ledaren Ebba Busch.

– Redan i mars gick vi ut med att vi ser ett behov av en kriskommission för att utvärdera Sveriges coronahantering, och jag har svårt att se varför man inte skulle kunna dra i gång det redan nu, även om man kanske inte behöver ha full uppsättning i kommissionen, säger hon.

Inrikesminister Mikael Damberg har hänvisat till att det skulle kunna sända signalen att vi är igenom krisen, om kommissionen tillsätts redan nu. Det argumentet köper inte Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, men han anser att man ändå bör vänta.

– Alla vill ju ha en kommission, men jag tror att det kan vara klokt att vänta till efter sommaren. Den ska ju dra slutsatser och lärdomar, och vi vet inte hur sommaren blir, så vi skulle gärna vänta ett tag, men vi lägger ingen prestige i frågan, säger Sjöstedt.