Storbrand i industrilokal – risk för explosion

Boende varnades för den kraftiga röken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Under natten har en stor industrilokal i Västerås totalförstörts i brand.

Räddningstjänstens släckningsarbete försvårades eftersom det kan finnas gasflaskor i byggnaden – och än finns risk för explosion.

– Det är oklart om det finns gasflaskor kvar, säger Joakim Lans, inre befäl vid Mälardalens brandkår.

Foto: David Sjöstrand

Ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades i natt ut till boende i området med en uppmaning om att stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av den kraftiga brandröken.

Larmet om branden kom strax efter midnatt. Eftersom det kunde finnas gasflaskor kvar i byggnaden utförde räddningstjänsten inget aktivt släckningsarbete.

– Det är på grund av risken att det skulle kunna bli en explosion. Just nu bevakar vi så att branden inte sprider sig, sa Joakim Lans, inre befäl vid Räddsam Mälardalen, vid 3-tiden i natt.

Insatsen har pågått under hela natten och polisen har spärrat av ett stort område.

– Vi hjälper till att hålla avspärrningar. Det brinner som tusan, säger Andreas Örth vid polisen i region Mitt.

Fortsatt explosionsrisk

Strax före klockan 6 på tisdagsmorgonen uppger räddningstjänsten att man nu bara har en enhet kvar på platsen.

Byggnaden, som uppskattas vara femtio meter lång och tio meter bred, och bland annat huserade en bilverkstad och och en affär, är totalförstörd.

– Det brinner inte längre, det håller på att svalna av och ryker. Vi är fortsatt kvar och bevakar eftersom det är oklart om det finns gasflaskor i det som är kvar, säger Joakim Lans, Räddsam Mälardalen.

Undersöker grov mordbrand

Man kan heller inte undersöka huset förrän risken för explosion bedöms vara helt över. Det brukar inte göras förrän 24 timmar efter att branden slocknat.

– Platsen kommer att spärras av för teknisk undersökning senare, säger Daniel Wikdahl, polisen i region Mitt.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand då det är oklart vad som startat branden. Det finns inga uppgifter om skadade personer.

Publicerad:

LÄS VIDARE