Fiskar

Grönt ljus för flera insjöfiskar

Av: 

TT

NYHETER

Flera insjöfiskar får tummen upp av Världsnaturfonden i årets upplaga av fiskeguiden. Men det ser fortsatt mörkt ut för populära havsfiskar.

– Vi måste bli bättre på att äta andra fiskar, säger Karin Glaumann på Världsnaturfonden.

Det våras för insjöfisken under 2020, enligt Världsnaturfondens (WWF) fiskguide. Röding, abborre och sik, som bland annat fiskas i Vättern och Vänern, får grönt ljus och klassas som ett hållbart alternativ för den som vill äta fisk.

– Det är roliga nyheter, säger Karin Glaumann, sakkunnig inom fisk och marknad på Världsnaturfonden.

Bättre koll

Fiskguiden som WWF ger ut varje vår är en konsumentguide där matfiskar klassas som antingen gröna, gula eller röda. Är fiskarten klassad som grön kan man som konsument med gott samvete välja att äta fisken, men klassas arten som röd bör den fisksugne låta bli.

Anledningen till att många svenska insjöfiskar fått ett bättre resultat är för att svenska myndigheter har fått bättre koll på hur fiskbestånden ser ut, enligt Karin Glaumann.

– När vi inte vet hur bestånden ser ut går vi efter försiktighetsprincipen. Men nu när vi fått en bättre bild kan fler fiskarter få grönt ljus.

Rött på havet

Samtidigt som insjöfiskar mår bättre ser det desto mörkare ut på de sju haven. Östersjötorsken pekas ut som fortsatt hårt utsatt och har kvar sitt röda ljus från förra året. Torsken runt den svenska västkusten klassas på samma vis och har gått från gult ljus 2019 till rött i årets guide.

– Här ser vi att trenden går åt motsatt håll från insjöfiskarna. Vi måste variera mer vilken fisk vi äter. 80 procent av all sjömat svenskarna äter består av bara tio olika fiskarter, säger Karin Glaumann.

I stället för torsk lyfter hon fram braxen som en alternativ fisk som svenskarna borde äta. Braxen gör debut i fiskguiden och lyfts fram eftersom den fiskas lokalt i Bottenviken på ett hållbart sätt.

– Det man kan göra när man köper fisk är att vara medveten om var den kommer ifrån och hur den har fiskats. Samma art kan ha fiskats med bottentrål eller i bur. Då är buren det alternativ som har mindre miljöpåverkan, säger Karin Glaumann.

WWF understryker att guidens klassningar inte innebär att alla gröna fiskar är klimatsmarta att äta. Men för den som vill tänka på klimatet och samtidigt äta något från havet lyfter guiden fram sill och makrill som klimatsmarta alternativ. De fångas nämligen oftast i stim och fiskas med båtar som har låg bränsleförbrukning och som inte riskerar att fånga hotade arter i samband med fisket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Tre månaders ålfiskestopp i vinter

ÄMNEN I ARTIKELN

Fiskar

Fiske

Världsnaturfonden WWF

Fisk och skaldjur

Haven

Vänern

Hållbarhet