Döden drar fram genom Sydafrikas äldreboenden

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2020-07-27

En sjuksköterska tar ett prov för coronatestning på en patient i Kapstaden.

De tomma stolarna vittnar om död och frånvaro. På ett äldreboende nära Johannesburg har drygt en fjärdedel av de boende dött sedan coronapandemins utbrott. Oron växer i ett Sydafrika där dödligheten de senaste veckorna har varit nästan 60 procent högre än förväntat.

"Som om en gigantisk tass slår ned dig bakifrån och klöser dig med sina enorma klor. Man ser allt blod, men förstår inte vad som hänt."

Så beskriver föreståndaren Mario Serra situationen efter att coronaviruset tagit sig in på äldreboendet Casa Serena.

– Vi förväntade oss att några skulle dö, så som det brukar göra under vintern, men det här var en sådan anhopning av död, säger Serra till nyhetsbyrån AFP.

"Är överallt"

Äldreboendet, som ligger utanför Johannesburg, är ett boende för bland andra barn till italienska krigsfångar från andra världskriget och migranter som kom till Sydafrika för att söka lyckan på 1960- och 70-talen.

Större delen av vårdpersonalen har troget och lojalt stannat kvar hos de boende sedan Sydafrika införde sin landsomfattande nedstängning 27 mars. Men det finns inte så mycket de kan göra för de boende, varav många är fulla av oro och dödsångest.

– Sjukdomen är överallt. Vi vet aldrig när vi kommer att drabbas av den, säger en av dem, 79-årige Giuseppe Tassi, till AFP.

Nytt mörkt rekord

Casa Serena är bara en av de 17 vårdinrättningar i Gauteng, Sydafrikas folkrikaste provins, som drabbats hårt av covid-19.

Sydafrikas hälsodepartement rapporterade nyligen ett nytt mörkt rekord över avlidna i covid-19 på ett dygn – 572 dödsfall. Men situationen befaras vara långt värre än vad den officiella statistiken och de redan dystra siffrorna visar.

Mellan tidiga maj och mitten av juli rapporterades drygt 17 000 fler naturliga dödsfall än vad som, baserat på historisk data, förväntas under tidsperioden ifråga. Av dem var nästan 11 200 över 60 år gamla – den åldersgrupp som är mest sårbar för coronaviruset.