Thunberg: Klimatfrågan ignoreras i Davos

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Greta Thunberg och Fridays for future-aktivister demonstrerade i Davos på fredagen.

Kraven på klimatförändringar har ignorerats helt och hållet i Davos, enligt den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

– Vi förväntade oss inget annat, säger hon under mötets sista dag.

Greta Thunberg deltar tillsammans med fyra andra klimataktivister, men det är tydligt att det är hon som är presskonferensens huvudperson. Hon får frågan om deltagarna i Davos, som brukar beskrivas som världens ekonomiska och politiska elit, är rätt publik för klimataktivister.

– Det här är rätt publik, alla är rätt publik. De finansiella sektorerna, företagen och de politiska sektorerna, alla måste göra något, säger hon,

– Vi bör inte fokusera på vem som gör mest, vi måste trycka på i alla riktningar och förändringen måste komma från alla håll.

"Ställs inte till svars"

Så länge vetenskapen åsidosätts och situationen förvärras utan att den hanteras som en kris kan politiker och näringslivsledare fortsätta som vanligt, enligt Thunberg.

– De behöver inte göra någonting eftersom de inte ställs till svars, säger hon.

Tidigare under Världsekonomiskt forums årsmöte, det 50:e i ordningen, har Greta Thunberg ifrågasatts av bland andra USA:s finansminister Steven Mnuchin, som lite syrligt tyckte att Thunberg borde studera ekonomi innan hon förklarar klimatkriser för deltagarna.

Thunbergs svar till Mnuchin – att det inte krävs någon akademisk examen för att inse att världen inte möter klimatmålen – rönte dock större uppmärksamhet. Hon säger sig inte lägga någon större vikt vid den sortens kritik.

– Jag påverkas inte alls. Vi kritiseras hela tiden. Om vi brydde oss skulle vi inte kunna göra vårt arbete. Situationen hanteras inte som den kris den är, så självklart kommer vi att kritiseras, säger Greta Thunberg.

Inte för samtalets skull

Bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres och Storbritanniens prins Charles varnade under Davosmötet för vart jorden och mänskligheten är på väg.

Thunberg och de andra aktivisterna vid presskonferensen understryker att man inte har strejkat för att uppnå en förändring i samtalsdiskursen.

– Från första dagen och framåt har vi strejkat för faktiskt agerande för klimatet, säger den tyska aktivistledaren Luisa Neubauer.

Publicerad:

LÄS VIDARE