Färre droger säljs på Möllan: ”Kommer tillbaka varje gång”

Publicerad 2020-01-20

Den nästan försvunna droghandeln är bara tillfällig, enligt Kim Moeller.

På Möllevången har droghandeln enligt SVT Skåne nästan helt försvunnit.

Men bara tillfälligt enligt experten.

– Det kommer tillbaka varje gång, i en eller annan form, säger Kim Moeller, kriminolog vid Malmö universitet.

Operation Rimfrost har lett till ökade resurser som gjort att Malmöpolisen kunnat öka sin närvaro i staden. Den ökade närvaron har enligt polisen gjort att droghandeln vid Möllevångstorget minskat och nästan helt försvunnit.

– Sedan har vi också märkt att när vi börjar backa undan härifrån så kommer den tillbaka rätt så fort. Men förhoppningsvis ger det långsiktiga effekter. Kan vi hålla i detta över tid är inte nyrekryteringen lika stor, säger Johannes Dontsios, insatsledare, till SVT Skåne.

En som är övertygad om att tillbakagången bara är tillfällig är Kim Moeller, kriminolog vid Malmö universitet.

”Ett mönster vi ser i alla städer”

– Jag tror det om polisen inte fortsätter vara där. Men nu känner jag inte till polisens planer, så det är inget jag vet, säger Kim Moeller till Aftonbladet.

Varför tror du att det kommer att komma tillbaka då?

– Det är ett mönster vi ser i alla städer i världen med narkotika och poliser. Langarna drar sig tillbaka när polisen är där. När polisen drar sig tillbaka tar marknaden form igen, säger Moeller.

Kriminologen menar att polisen genom en ökad närvaro kan göra att narkotikaförsäljningen inte sker lika öppet, men de stora pengarna som finns i försäljningen gör att den lever kvar och tar större plats när den polisiära närvaron minskar.

Går inte att bli kvitt

– Det kommer tillbaka varje gång, i en eller annan form, säger Kim Moeller.

Han tror inte att det går att stoppa försäljningen helt och hållet, även om den kan minskas,

– Mer diskret narkotikaförsäljning kan pågå men helt kvitt kan vi inte bli det. Inga länder har lyckats med det och inget tyder på att Sverige heller kan det.

Kim Moeller, kriminolog.