”Slöjförbudet är ett hot mot kvinnorna”

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-02-01

Manar Khalil.

Protesterna mot Skurups slöjförbud fortsätter. Under lördagen - på internationella slöjdagen - manifesterar ett hundratal på Gustav Adolfs torg i Malmö.

– Just nu känner jag mig inte orolig här i stan men jag är rädd att okunskapen kring varför jag och andra bär slöja ska sprida sig från småorterna, säger initiativtagare Manar Khalil.

I slutet av förra året införde Staffanstorp och Skurup nolltolerans mot huvudduk för barn i förskola och skola upp till sjätte klass. Kort därefter bildades facebookgruppen Mitt val, min rätt. Ett initiativ som idag har 4600 medlemmar från hela Sverige.

Manar Khalil, från Malmö är en av dem som gått med i gruppen. Hon berättar att syftet med gruppen är att samla sig kring frågan om förbudet, som man ser som ett hot mot beslöjade kvinnors rättigheter.

– Förbudet strider både mot svensk lag och svenska värderingar. Jag vill värna min rätt att få klä mig som jag vill. Att jag bär slöja är mitt individuella val, en sak mellan mig och min religion. Det påvekar inte min syn på samhället, förklarar Manar Khalil.

När frågan om att starta manifestationer dök upp i facebookgruppen, blev det naturligt för Manar Khalil att ta initiativet.

– Våra röster behöver höras i förebyggande syfte, det är därför jag gör det här. I Malmö känner jag ingen oro just nu, men vi behöver samla oss i förbyggande syfte för att förhindra att idén om slöjförbud sprider sig.

Förutom manifestationen i Malmö kommer liknande att hållas på andra platser i landet, däribland Stockholm och Umeå.