Ayia Napa

Brittisk ilska mot cypriotiskt våldtäktsfall

Av: 

TT

NYHETER

Ett upprop som uppmanar britter att inte åka till Cypern har startat efter en uppmärksammad dom på ön.

En ung brittisk kvinna påstås ha ljugit om en gruppvåldtäkt hon anmält och riskerar nu ett år i fängelse.

Cyperns regering försvarar domen.

Vad som började som ett våldtäktsfall i semesterorten Ayia Napa har under loppet av ett halvår blivit något som diskuteras på högsta politiska nivå.

I centrum står en 19-årig kvinna som enligt en cypriotisk domstol gett felaktiga uppgifter om ett brott, en gruppvåldtäkt som hon anmälde i juli förra året.

Den unga kvinnan, som på bilden syns lämna domstolen i Famagusta, riskerar uppemot ett års fängelse efter domen. Arkivbild.

Foto: Philippos Christou/AP/TT

Men enligt kvinnan har hon blivit förd bakom ljuset av det cypriotiska rättssystemet. Under förhör ska hon ha tvingats erkänna att våldtäkten inte ägt rum och även förmåtts dra tillbaka sin anmälan. De utpekade våldtäktsmännen, 12 män från Israel, har alla friats och släppts.

Kan få ett års fängelse

Den några dagar gamla domen, som kan leda till uppemot ett års fängelse, har av den brittiska regeringen kallats för "djupt oroande", enligt BBC. Den har också väckt en vrede bland många britter. På sociala medier sprids uppmaningar om att bojkotta Cypern som turistresemål, rapporterar tidningen The Guardian. Kampanjen stöds även av den unga kvinnans mamma.

– Om du rapporterar något som har hänt verkar du antingen bli förlöjligad eller i värsta fall går det som för min dotter, säger hon om rättssäkerheten för unga kvinnor på ön i en intervju med BBC.

Cypern är ett av medelhavets stora turistresemål, inte minst för britter. Förra året besöktes ön av fler än 1,3 miljoner brittiska turister. Men trots det ökade trycket verkar inte Cyperns regering vara beredd att ge några eftergifter. Hittills har de kritiska reaktionerna mötts av uttalanden som uttrycker regeringens fulla förtroende för landets rättssystem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Anmälde män för våldtäkt – riskerar ett års fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Ayia Napa

Cypern

Brott