Läkaren Uffe, 57, slår larm från sjukhuset: ”Det är kris”

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2020-01-12

Läkaren Uffe Hylin, 57, publicerade ett nödrop på Facebook om överbeläggningen på Södersjukhuset.

Efter bara några timmar har han fått tusentals delningar och kommentarer.

– Vi vill att allmänheten får upp ögonen för det här. Det är inte riktigt som politikerna säger. Det är faktiskt kris, säger han.

Den pressade situationen på Södersjukhuset är inte ny. Så sent som i tisdags slog anställda larm i Aftonbladet om att problemen med överbeläggningar eskalerat under jul och nyår.

Irene Lindblad, 47, åkte dit akut med sin sjuka 83-åriga mamma förra helgen.

– Det var som Gökboet där inne, jag var helt chockad, sa hon till Aftonbladet.

Uffe Hylin är ortoped och har jobbat på Södersjukhuset i 22 år. Vid 19-tiden nu på söndagskvällen skrev han några rader på Facebook om läget på sin arbetsplats.

”Nu har vi helt fullt på Södersjukhuset. Alla avdelningar är fullbelagda och överbelagda. På akuten ligger det 17 patienter som behöver läggas in, men som det inte finns någon säng till. Den som väntat längst på en vårdplats har väntat i mer än 15 timmar”, skrev han.

Rådet: ”Bli inte sjuk nu”

Han fortsatte med en passning till de ansvariga. Så sent som i november las nya varsel på Stockholms storsjukhus.

”Detta ska ses i relation till att politikerna i regionledningen tycker att det råder sådan arbetsbrist i vården att läkare och undersköterskor måste varslas om uppsägning. Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.”

Inlägget hade efter bara några timmar fått över 15 000 delningar och tusentals kommentarer. När Aftonbladet når Uffe Hylin är han hemma med bakjour och blir tagen av omfattningen.

– Ojojoj, det här engagerar. Det är bra.

Hur har söndagen varit på jobbet?

– Sjukhuset är fullt. En hel vårdavdelning ligger på akuten och väntar på en vårdplats. De ligger i dubbla rader i korridoren. Det är inte bra, de är ju sjuka. Hela omvårdnadsbiten är borta.

Uffe Hylin jämför med situationen när han började för 20 år sedan.

– Då var det tomt på akuten när man kom på morgonen och fram på småtimmarna var man klar. Nu är det 20, 30, 40 patienter när man kommer till jobbet och de har legat där sedan dagen innan.

”En vanlig söndag på Sös”

Han säger att det inte finns något särskilt eller avvikande som förklarar patientinflödet under dagen.

– Det har varit en vanlig söndag på Sös. Det har inte hänt något. Inga datorhaverier och inga stora olyckor. Trycket är så här stort och vårdplatserna räcker inte till.

Uffe Hylin beskriver överbeläggningarna som en process som pågått länge.

– Det har blivit färre och färre vårdplatser vartefter. På något sätt har vi passerat en gräns där vi tappat värdigheten i vården.

– Politikerna vill gärna låta påskina att det finns en utlösande faktor. De kan säga att det berodde på trettonhelgen eller ett datorhaveri på Huddinge. Men det är inte riktigt sant. Så här är det hela tiden.

”Vårdplatsbrist är ingen dödsorsak”

Bara på ortopedkliniken har antalet vårdplatser minskat från 88 till 68 det senaste året, enligt Uffe Hylin. Han ser risker för patientsäkerheten.

– Det är inte säkert att behandla folk i timtal på akuten. Det dör ju folk där, men det är svårt att säga vad det berodde på. Vårdplatsbrist är ingen dödsorsak, det finns ingen statistik på det.

– Som ortoped blir det svårare att operera när patienten väntat länge eftersom frakturen börjat läka. Då blir det längre operationstider vilket ökar infektionsrisken. Det är ännu värre för folk med hjärt- och lungsjukdomar.

Aftonbladet söker finansregionrådet Irene Svenonius (M).