Polisen varnar för stöldligorna

Uppdaterad 2020-03-10 | Publicerad 2020-03-09

Rattar, sadlar, gps-utrustning och båtmotorer populärt bland utländska ligorna.

I helgen slog tjuvar till i både Björklinge och Skuttunge utanför Uppsala, och sadlar för över 100 000 kronor stals.

I natt slog tjuvarna till igen, den här gången i Västerås, och nu varnar polisen för att stöldligorna slår till igen.

Stöldligor härjar just nu i Uppsala län. Det berättar Jonas Eronen, polisens presstalesperson, som väljer att gå ut med en skarp varning.

– Vi hade inbrott i både Björklinge och Skuttunge i helgen där flera sadlar stals. Natten till måndag slog de också till på två platser i Västerås, och det finns anledning att anta att stölderna fortsätter i närområdet, eller hos grannregionerna varför stall och gårdsägare bör ha extra vaksamhet närmaste dygnen, säger Jonas Eronen.

Varför tror du att de fortsätter?
– Vi har haft den här typen av inbrott tidigare där man är ute efter just sadlar. Flera gånger har det handlat om utländska ligor, och ofta slår man till fler gånger under en samlad period om några nätter. Men det är för tidigt att säga om det är just utländska stöldligor i detta fall.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Stöldligornas önskelista

Men, det är inte bara dyra sadlar som står på önskelistan för stöldligorna.

– Just nu tror vi oss ha flera olika ligor runt om i Mellansverige, och vad som är populärt att stjäla varierar lite. Men dyrbar GPS-utrustning till jordbruksmaskiner, bildelar tillhörande framförallt exklusiva bilmärken, och emellanåt också båtmotorer och hästsadlar. Så har det i alla fall sett ut den senaste tiden, säger Jonas Eronen som också varnar för att ligorna kan slå till mot samma personer flera gånger.

– Vi har tidigare sett att de slår till mot samma ägare. Det kan till exempel vara en BMW-ägare som fått ratten stulen vid ett flertal gånger.

Kan gömma stöldgodset i närheten

Om det visar sig att man har blivit utsatt för inbrott kan det vara värt att börja leta i närheten. Enligt Jonas Eronen är det nämligen inte ovanligt att ligorna väljer att gömma stöldgodset.

Det händer att de som gör själva inbrottet letar upp en plats precis i närheten där man gömmer sakerna, i en skogsdunge eller liknande, och sedan kommer det andra personer och hämtar upp stöldgodset efter en tid när själva stölden inte är så uppmärksammad längre. Så det kan vara en god idé att kolla runt.

Stulen ratt på en BMW.

”Id-kort som lika bra skulle kunna föreställa Musse pigg”

Trots att flera grips, och också döms, finns det vissa problem med identifieringen.

– Även om vi griper dem så förekommer det att de har id-kort som lika bra skulle kunna föreställa Musse pigg. Oftast använder de sig av flera olika id-kort och olika namn, så om vi kontaktar deras hemland kan det vara så att både namn och bild på id-korten är fel. Det kan ställa till det för våra utredare.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln