”Undvik att besöka äldre och sjuka i onödan”

Smittspårningen i Stockholm inriktas på svårt sjuka

Av: Kerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Undvik onödiga besök på sjukhus och äldreboende.

Nu måste alla ta sitt ansvar och skydda de mest sårbara grupperna, äldre och redan sjuka.

Det är det viktiga budskapet från Folkhälsomyndigheten nu.

Med tecken på allmän smittspridning av coronaviruset i regionerna Västra Götaland och Stockholm höjs nu risken för att smittan sprids i samhället till ”mycket hög”.

Det innebär att alla måste vara medvetna om att risken att de själva kan smittas eller sprida smittan och ta ett större personligt ansvar:

Det innebär:

Att stanna hemma vid minsta symtom på att man är sjuk – och att undvika att smitta äldre och andra som är särskilt utsatta och kan dö om de smittas.

– Man ska nu prioritera mer att tänka på att skydda de som är känsliga. Är man sjuk ska man stanna hemma, säger Per Follin, smittskyddsläkare i region Stockholm.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, vill skicka en särskild signal till allmänheten för att skydda utsatta grupper, eftersom "det är dem det handlar om":

– Det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre och riskgrupper inte arbetar om de upplever symtom. Anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboende, och aldrig göra det vid symtom.

– Vi vill minska trycket på sjukvården av människor som egentligen bara är där för att följa med någon. Vårdnadshavare följer naturligtvis med sina barn och äldre kan behöva hjälp, men vi vill att man undviker att gå många till äldreboenden just nu.

Det nya läget innebär också att arbetet med smittspårningen ändrar riktning, i alla fall i Stockholm, där majoriteten av de smittade finns i nuläget – från testning av resenärer från norra Italien med milda symtom till de som är svårast sjuka, för att inte sprida smittan inom vården.

– Smittspårningen kommer inte rikta in sig på lindrigt sjuka personer som varit utomlands. Provtagningsrutinerna likaså. Vi följer nu upp tidigt i vården för att inte andra ska smittas. Smittspårningen kommer att ändra karaktär. Nu riktar man in sig på de som är svårast sjuka, säger Per Follin.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: