Corona slår hårt mot hemlösa: Väldigt oroliga

Publicerad 2020-03-21

Coronaviruset slår hårt mot Sveriges 33 000 hemlösa.

Många har dåligt immunförsvar och kan inte följa det mest grundläggande rådet att gå hem och isolera sig.

– De frågar var de ska sova och hur de ska sköta sin hygien om de blir sjuka, säger Stockholms Stadsmissions socialchef Jonas Wihlstrand.

Gå hem och vila. Håll dig borta från folksamlingar tills symtomen avtagit. Den uppmaningen får många svenskar såhär i smittotider.

Men det finns åtminstone 33 000 personer i landet som inte har lyxen att kunna göra så.

– De som kommer till oss är väldigt oroliga. Många har dåligt immunförsvar och har haft beroendeproblematik under många år. De är en stor riskgrupp att bli allvarligt sjuka om de bli smittade, säger Stockholms Stadsmissions socialchef Jonas Wihlstrand.

Jonas Wihlstrand på Stadsmissionen.

Mer duschar och mer kläder

Enligt honom har enstaka deltagare och anställda redan smittats av viruset. För att hindra spridning ställer Stockholms stadsmission om verksamheten från gruppverksamheter till att dela ut mat och erbjuda duschar.

Men viktigast är att få så många som möjligt under tak.

– De som bor hos oss får vara på sina rum, men om man lever i akut hemlöshet blir allt mycket svårare. De kan inte, som jag, gå hem och tycka synd om sig själva och ta en alvedon. För dem blir situationen verkligen ännu mer utsatt, säger Jonas Wihlstrand.

”Rörd till tårarna”

Arbetet kräver pengar och ansträngning. Stadsmissionen gläds åt att företag och privatpersoner hört av sig med gåvor och erbjudanden om volontärarbete.

– Om det är någon gång som vi behöver medel från allmänheten så är det nu, när vi akut ökar våra insatser. Vi har märkt att folk vill engagera sig, vilket man nästan är rörd till tårarna för. Nu hoppas vi att svenska folket fortsätter hjälpa oss. Vi kan inte vänta utan måste öka direkt, säger Stockholms Stadsmissions socialchef Jonas Wihlstrand.

Hemlös person sover på tunnelbaneperrong