Här är nyckelpersonerna i coronakrisen

Publicerad 2020-03-23

För några veckor sedan hade svenska folket inte en aning om vilka de var.

Nu följer miljontals människor de dagliga presskonferenserna där en rad myndighetstoppar berättar om kampen mot corona.

Här är frontfigurerna i Sveriges arbete för att stoppa viruset.

De har gått från att vara tämligen okända till att synas på tv-skärmar, surfplattor och mobiler så gott som varje dag. Coronakrisen har gjort att svenskarna fått bekanta sig med en rad nya – eller nygamla – ansikten. Statsepidemiologen Anders Tegnell har nog de flesta koll på vid det här laget, men han är långtifrån ensam i striden mot viruset.

Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på MSB.

Anneli Bergholm Söder, MSB

  • Är chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Hon har tidigare lett myndighetens arbete med de omfattande skogsbränderna 2018 och flyktingkrisen 2015.
  • Anneli Bergholm Söder har en bakgrund inom polisen, där hon bland annat varit avdelningschef på dåvarande Rikspolisstyrelsen.
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Taha Alexandersson, Socialstyrelsen

  • Arbetar som ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Taha är även docent med inriktning mot infektionssjukdomar vid Karolinska institutet. Hon har tidigare haft uppdrag för Världshälsoorganisationen, WHO.
Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten

  • Efter mer än ett decennium som generaldirektör är Johan Carlson knappast någon nykomling i offentligheten. Men före coronakrisen hörde den 65-årige infektionsläkaren till de mer okända myndighetscheferna.
  • Johan Carlson ledde utredningen som låg till grund för bildandet av Folkhälsomyndigheten 2014. Före det var han chef för Smittskyddsinstitutet, som tillsammans med Statens folkhälsoinstitut och delar av Socialstyrelsen utgjorde grunden för den nya myndigheten.
Maria Bergstrand, tillförordnad chef för enheten för operativ ledning på MSB.

Maria Bergstrand, MSB

  • Tillförordnad chef för enheten för operativ ledning på MSB. Maria har haft flera olika roller på myndigheten. Hon har tidigare jobbat flera år på Totalförsvarets forskningsinstitut. Maria Bergstrand är även utbildad lärare. Innan hon i januari i år återvände till MSB arbetade hon som biträdande rektor på Hällsboskolan i Stockholm.
Johan von Schreeb, kirurg och professor i global katastrofmedicin på KI.

Johan von Schreeb, Karolinska institutet

  • Johan är kirurg, professor i global katastrofmedicin och känd som ”katastrofläkaren”. Han var med och grundade svenska Läkare utan gränser och har deltagit i insatser i några av världens mest utsatta områden. Johan von Schreeb medverkar i utformandet av Socialstyrelsens riktlinjer för hur vården av coronapatienter ska prioriteras.

PODD Corona - därför har Iran drabbat så hårt av virusutbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur det kommer sig att Iran drabbats så hårt av coronaviruset. Gäst är Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS