Sannfinländarna dumpar radikalt ungdomsförbund

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-03-05

Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho har ledsnat. Partiet bryter med det fristående ungdomsförbundet och startar ett nytt som står närmare moderpartiet. Arkivbild.

Nationalistiska Sannfinländarna gör som Sverigedemokraterna tidigare gjort och bryter helt med sitt ungdomsförbund – för att det är för radikalt.

– Vi vill inte ha rasläror och skallmätning i det här partiet, säger det finländska partiets ledare Jussi Halla-aho, enligt finländska medier.

Det dumpade ungdomsförbundet Finsk ungdom, som formellt varit en självständig organisation, ersätts av Sannfinländsk ungdom. Det nya ungdomsförbundet har andra stadgar som knyter det närmare moderpartiet och en av Sannfinländarnas riksdagsledamöter, Jenna Simula, blir ordförande. Dess medlemmar behöver vara medlemmar även i moderpartiet.

Finsk ungdom har varit i blåsväder på flera sätt de senaste åren, med en växande etnonationalistisk falang och olika rasistiska och fascistiska inslag, skriver Hufvudstadsbladet. Flera personer har stängts av, bland dem en företrädare som ansåg att finlandssvenskar inte borde ses som finländare.

Sannfinländarna har under en längre tid försökt tygla ungdomsförbundet och föreslog nyligen stadgeändringar som skulle ge en större kontroll över det, men fick inte gehör hos dess medlemmar.

Förra veckan stod Finsk ungdoms vice ordförande Toni Jalonen på en ultranationalistisk konferens i Estland och utropade att han var fascist – vilket tycks ha blivit droppen. Jalonen uteslöts och Jussi Halla-aho slog fast att det något behövde göras.