Kriminella lurar äldre – nu varnar polisen

Publicerad 2020-05-12

Polisen varnar för de fräcka stölderna.

Polisen går nu ut med en varning för kriminella som begår särskilt hänsynslösa brott mot äldre män och, under våren, framförallt kvinnor.

– Det är kriminella som helt saknar moralisk begränsning, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

I fredags blev en kvinna i 80-års åldern bestulen på sin plånbok utanför sitt hem på Östra Ågatan i centrala Uppsala.

Mannen sökte upp henne i trapphuset och sade sig vara där för att se över ventilationen. Kvinnan vägrade dock öppna dörren för honom, vilket kan ha räddat henne från att bli av med mer än plånboken.

– Kvinnan gjorde helt rätt som inte släppte in mannen, men han lyckades ändå stjäla hennes plånbok som förvarades i hennes rullator, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson, som nu varnar för att fler kan komma att drabbas.

– Det är en speciell typ av kriminella, och tillvägagångssättet är lätt att känna igen. Det är kriminella som helt saknar moralisk begränsning, och som tyvärr brukar slå till mer än en gång när de väl befinner sig i ett område.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

”Släpp inte in någon”

Enligt Jonas Eronen är det inte ovanligt att kriminella förföljer sina offer innan de slår till.

– I flera fall har man redan utsett en person, till exempel i matbutiken, och sett var de har lagt plånboken – och har sett när de slår in betalkortets kod. Sedan följer de efter personen hela vägen hem, och utanför porten eller dörren erbjuder de att hjälpa till, samtidigt som de stjäl plånboken, fortsätter Jonas Eronen.

– De kan också säga att de är där för att till exempel se över ventilationen, avloppet eller värmen, och när de väl har lyckats ta sig in i bostaden stjäl de smycken och andra värdefulla tillhörigheter.

Är det något mer som utmärker dessa kriminella?
– Oftast är de väldigt trevliga och förtroendeingivande personer, så det kan vara lätt att bli lurad.

Hur ska man agera för att inte bli drabbad?
– Var vaksam, titta så att ingen står nära dig när du ska betala i affären, och släpp inte in någon om du inte väntar besök. I normalfallet har man fått besked från fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om service är på gång.

Följ ämnen i artikeln