Markus butik gick i konkurs – efter ett halvår: ”Fick aldrig en chans”

”Tog 2–3 veckor tills det nästan inte var någon alls i butiken”

Uppdaterad 2020-05-11 | Publicerad 2020-05-04

Markus Linde öppnade sin glasögonbutik i slutet av september.

Inte ens ett halvår senare har han tvingats till konkurs.

– Jag grämer mig för att jag aldrig fick en chans i och med coronan, säger han.

Till att börja med flöt allt på väldigt enkelt.

I höstas blev den perfekta lokalen på Kaggensgatan i centrala Kalmar ledig och Markus Linde, 44, slog till direkt.

– Egentligen är inte slutet på september den bästa tiden att starta upp men jag fick inte butiken tidigare och när man hittar en bra lokal gäller det att hoppa på, säger Markus Linde.

Efter att i flera år funderat på att eventuellt starta upp något eget invigdes hans franchisebutik för Optik Direkt den 26 september 2019.

När Markus Linde hittade den perfekta lokalen slog han till. Mindre än ett halvår senare har han tvingats till konkurs.

Butiken fick en strålande start och i ett pressmeddelande sa Markus Linde att det kändes bra ”att få bidra till Kalmar centrums utveckling”.

– Invigningen gick bättre än vad jag hade förväntat mig. Sedan är det väldigt säsongsbundet – och framförallt när man inte hunnit etablera sig, säger Markus Linde.

”Nu klarar vi det här”

Han berättar att vintermånaderna brukar vara tuffare ur ett försäljningsperspektiv, då kunder föredrar att köpa glasögon under våren eller hösten.

– Folk brukar se över sin garderob på våren och hösten och då följer glasögon med på det. När man dessutom är nyetablerad och inte har gamla kunder så blir det ännu mer säsongsbetonat och säsongstopparna blir ännu tydligare.

Också för Markus Linde och den nyöppnade butiken märktes det att vintern var tuff. Men trots det såg han fram emot våren och såg till att annonsera för att kunderna inte skulle glömma av den nyöppnade butiken.

Konkurs – efter mindre än ett halvår

Och i februari märkte han hur kunderna började återvända och att det äntligen var medvind i seglen.

Tills coronakrisen kom och slog till med allvar.

Då hade inte butiken funnits i ens ett halvår.

– I slutet på februari kände vi att nu klarar vi det här. Sedan tog det 2–3 veckor tills det nästan inte var någon alls i butiken. Eftersom vi var nystartade hade vi inga reserver från föregående år. Jag stod inför beslutet att sätta det i konkurs eller stoppa in mer pengar. Men det var omöjligt att veta när – eller om – det skulle bli som vanligt. Så då tog jag det drastiska beslutet att sätta det i konkurs.

Coronapandemin tvingade Markus Lindes nyöppnade butik till konkurs.

Var det ett svårt beslut?

– Ja, det var det. Det tunga är att det känns som ett nederlag, att man förlorar genom att kasta in handduken. Sedan är det givetvis väldigt jobbigt att förlora pengar också. Vi fick inte ens en chans och det berodde inte på vad vi gjorde i butiken utan på coronakrisen och det känns drygt.

Exakt vad Markus Linde ska göra nu vet han inte, förra veckan var han hos Arbetsförmedlingen och skrev in sig.

– Jag har inte suttit hemma och rullat tummarna. Och någonstans måste man börja. Nu är det bara att se tiden an.

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen