Swish-bedragare lurade kvinnor i 80-årsåldern på hundratusentals kronor

Publicerad 2019-09-15

Swish-bedragare slog i går kväll till på bred front mot äldre kvinnor i Mellansverige.

En kvinna i 80-årsåldern blev av med 100 000 kronor – en annan kvinna blev av med 50 000 kronor.

– Det här är väldigt nedriga brott, säger Monica Bergström på polisen.

Kvinnorna i 80-årsåldern blev uppringda i går kväll av personer som utgav sig ringa från betalningstjänsten Swish.

– Vi har tagit emot tre anmälningar i går kväll från äldre kvinnor som har blivit av med mycket pengar, säger Monica Bergström på polisens ledningscentral i polisregion öst.

Den första anmälningen gäller en kvinna i 80-årsåldern i Norrköping som blev av med 50 000 kronor.

– Hon hade fått ett telefonsamtal från en person som utgav sig för att representera Swish och påstod att kvinnan hade blivit av med pengar. Samtalet pågick i flera timmar och den här personen lyckades lura åt sig ungefär 50 000 kronor. En annan kvinna som var på besök hos kvinnan blev också av med pengar och i hennes fall handlar det om flera tusenlappar, säger Monica Bergström.

Kvinna med telefon. Arkivbild.

Samma kväll blev en annan kvinna i 80-årsåldern i Strängnäs av med ett ännu större belopp.

– Hon hade blivit uppringd av en mansperson som utgav sig för att representera banken och påstod att någon hade gjort en överföring via Swish och att man kunde hjälpa henne att få tillbaka pengarna, säger Monica Bergström.

Långa samtal

Också detta bedragarsamtal pågick i flera timmar.

– Den här mannen lyckades lura åt sig ungefär 100 000 kronor, säger Monica Bergström.

Polisen utreder hur bedragarna har lyckats komma över pengarna och under morgonen har förhör hållits med kvinnorna.

– Vi jobbar på med det här just nu. Det är brott som är prioriterade. Det handlar om mycket pengar och det är väldigt nedriga brott som är fruktansvärt jobbiga att bli utsatt för, säger Monica Bergström.

Aftonbladet har talat med en äldre kvinna som blev uppringd av förmodade swish-bedragare i närtid. Hon säger att mannen som ringde upp inledde samtalet med att säga att kvinnan i fråga har råkat swisha en större summa till ett konto utomlands och att han skulle hjälpa henne få tillbaka pengarna.

– Jag begrep ju att det var lureri direkt och la på luren. Mitt första infall var då att logga in på min bank med bank-id. Men i sista stund lät jag bli. För det är ju det bedragarna vill att jag ska göra. De skriver in mitt personnummer på bankens hemsida och väntar på att jag ska logga in dem med mitt bank-id, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Polisen betonar att bankerna aldrig ringer upp personer på det här viset – och varnar allmänheten för bluffsamtalen.

– Man ska aldrig lita på någon som kontaktar en på det här sättet och utger sig för att vara från banken eller Swish. De jobbar inte på det sättet, säger Monica Bergström.


PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen