Greta Thunberg gick iland i New York

Klimataktivisten hade ett budskap till Trump

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2019-08-28

Efter över två veckor till havs har Greta Thunberg nått målet.

Malizia II lade till på Manhattan i New York under en grå himmel – till applåder och jubel.

Klimataktivisten gick iland på vingliga ben med sitt skolstrejksplakat under armen.

– Det är väldigt överväldigande och marken skakar fortfarande för mig, säger hon på en presskonferens.

Följ ämnen

Greta Thunberg, 16, klev av segelbåten Malizia II vid North Cove Marina på sydvästra Manhattan strax efter klockan 16 på onsdagen, amerikansk tid. Hon möttes av jubel och applåder från folkmassan som väntade på kajen.

När hon klev av båten raglade hon till när sjöbenen mötte bryggan.

”Jag var inte sjösjuk”

Två unga aktivister som inspirerats av Greta Thunberg hälsade henne välkommen på en improviserad presskonferens.

– Jag vill tack alla, alla som är här, alla som är engagerade i klimatstriden. Det är galet att en 16-åring ska behöva korsa Atlanten för att göra ett ställningstagande, säger Greta Thunberg.

Hon tyckte resan gick ”överraskande bra”.

– Jag var inte sjösjuk en enda gång. Jag är väldigt tacksam för team Malizia och alla andra som gjort resan möjlig.

Greta Thunberg pratade givetvis också om klimatet.

– Det är en global kris. Den största krisen människan någonsin ställts inför. Kan vi inte samarbeta trots våra olikheter kommer vi att misslyckas.

Om Trump: Lyssnar inte

Hon hade också några ord åt USA:s president Donald Trump.

– Mitt budskap till Trump är: Lyssna till vetenskapen. Men han lyssnar uppenbarligen inte.

Greta Thunberg kommenterade också Trumps uttalande om att vindkraftverk orsakar cancer med ett leende.

– Självklart har olja och gas sina för- och nackdelar. Men vi måste förstå dess konsekvenser ur ett större perspektiv när vi använder det som vi gör i dag. Och så klart: Jag är rätt säker på att vindkraftverk inte orsakar cancer.

”Din röst spelar roll”

En av de hundratals ungdomar som samlats för att möta upp Greta Thunberg var Olivia Wohlgemuth, 17.

Hon förklarar för Aftonbladets reporter på plats i New York, Emelie Svensson, varför hon tycker den svenska tonåringen är så inspirerande.

– Det betyder mycket att hon är här. Hon visade mig att det inte spelar någon roll hur gammal du är – din röst spelar roll. Du kan få folk att lyssna på dig, säger hon.

– Hon visade att ungdomar måste kräva sin moraliska rätt. Vi måste ta ställning, eftersom det är vår generation som påverkas.

Färgglada segel

Tv-kameror följde den sista biten av seglatsen genom hamninloppet. Greta Thunberg vinkade till kamerorna medan skyskraporna kom närmare och närmare i det gråblöta diset.

När segelbåten passerade frihetsgudinnan hade 17 båtar med färgglada segel från FN mött upp. En båt för varje globalt hållbarhetsmål, twittrade Greta Thunberg vid tillfället.

Båten anlände till New York tidigare på onsdagen, men kunde på grund av tidvattnet då inte lägga till på Manhattan. I stället fick Malizia II ligga för ankar vid Coney Island i södra Brooklyn under några timmar. Där genomfördes också tull- och passkontroll.

Har tagit sabbatsår

Malizia II är en tävlingsbåt. Besättningen erbjöd Greta Thunberg lift när de hörde att hon inte vill flyga till USA av klimatskäl. Hennes pappa Svante Thunberg har varit med ombord.

Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan och ska tillbringa tiden på andra sidan Atlanten. Bland annat kommer hon att närvara vid klimattoppmötet i New York den 23 september och klimatkonferensen COP25 i Chiles huvudstad Santiago i december.

Resan till USA inleddes i Plymouth i England den 14 augusti.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS