Succé för gröna i Tyskland – fiasko för SPD

Pontus Ahlkvist/TT

Uppdaterad 2019-05-27 | Publicerad 2019-05-26

Annalena Baerbock och Robert Habeck, De grönas två partiledare. Partiet är det tyska EU-valets stora vinnare. Arkivbild.

Tysklands miljöparti De gröna går starkt framåt i EU-valet, visar det preliminära officiella resultatet. Störst blir som väntat kristdemokratiska CDU/CSU, medan socialdemokratiska SPD gör ett historiskt dåligt val.

– Extremt nedslående, konstaterar den socialdemokratiska partiledaren Andrea Nahles.

Resultaten i det tyska EU-valet är en ordentlig besvikelse för såväl förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union som deras koalitionspartner Socialdemokraterna. Med 28,9 procent av rösterna enligt det preliminära officiella resultatet blir CDU och dess bayerska systerparti CSU störst, men siffran är historiskt låg – aldrig tidigare har de kristdemokratiska partierna gjort ett så dåligt Europaval.

Förkrossande facit

Rent förkrossande är facit för socialdemokratiska SPD, vars 15,8 procent underträffar de redan lågt ställda förväntningarna. Ordförande Andrea Nahles, som under söndagen även fick se partiet besegrat i delstatsvalet i SPD-fästet Bremen – något som inte hänt sedan 1946, kallar resultatet "extremt nedslående".

Valets stora vinnare är miljöpartiet De gröna, som de senaste månaderna stigit stadigt i opinionsmätningarna. Med ett resultat på 20,5 procent – nära 10 procentenheter bättre än förra valet – har partiet med god marginal petat Socialdemokraterna från andraplatsen.

– Det är första gången som klimatförändringarna har spelat en så stor roll i ett val, säger partiordföranden Robert Habeck till nyhetsbyrån AFP.

Klimatfrågorna heta

Tysklandsexperten Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, ser tre huvudförklaringar till den tyska gröna vågen.

– För det första så har klimat- och miljöfrågor varit fortsatt heta. För det andra har De gröna uppfattats som ett trovärdigt alternativ till den stora koalitionen (Kristdemokraterna och Socialdemokraterna). För det tredje är partiledarduon väldigt populär, de är unga och ses som dynamiska, säger han.

Främlingsfientliga och EU-kritiska Alternativ för Tyskland (AFD) gör också ett starkt val, med 11,0 procent av rösterna. Det är en stadig ökning sedan valet 2014, när det då relativt nygrundade partiet landade på 7,1 procent, men avsevärt sämre än förbundsdagsvalet 2017.

– Det är inget misslyckande, de har ju ökat till över 10 procent, men många hade nog förväntat sig mer, säger Sommerer.

I stort sett i linje med förväntningarna hamnar vänsterpartiet Die Linke, som med 5,5 procent backar något jämfört med 2014. Ungefär lika stort blir liberala och näringslivsvänliga FDP, 5,4 procent, vilket är en ökning på 2 procentenheter jämfört med förra valet.