Varmt i hela landet – hetast i Älvsbyn

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man ligger och solar på en brygga i Stockholms skärgård. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
En man ligger och solar på en brygga i Stockholms skärgård. Arkivbild.

Högsommarvärmen fortsatte under lördagen och i samband med hettan har också risken för bränder ökat.

Värmen slog till rejält i fredags. Markusvinsa i Pajala kommun uppmätte årets hittills högsta temperatur på 34,8 grader – och lördagen blev nästan lika het. I Älvsbyn i Norrbotten noterades det 34,1 grader.

I södra Götaland, ned mot Kalmar län, Kronoberg, Blekinge och Öland kom dock stråk med efterlängtade regnskurar redan under lördagseftermiddagen, vilket påverkar brandrisken.

– Men eftersom det är skurar kommer de ju vara väldigt lokala variationer, vilket gör att det på många håll ändå kommer vara fortsatt riktigt torrt även i södra Sverige, säger meteorologen Jon Jörpeland.

Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i hela landet, lokalt även extremt stor och det förväntas inte att minska under helgen.

Den som längtar efter kyla behöver dock inte vänta länge. På söndagen börjar lite kallare luft röra sig norrifrån och temperaturen beräknas sjunka ganska raskt till mellan 20 och 25 grader i stället.

– Från tisdag blir det svalare även i södra Sverige och det kommer att hålla i sig kommande vecka som det ser ut just nu med lite mer ostadigt väder och till och med temperaturer under det normala.

Publicerad: