Pong om coronakrisen: ”Vi har kanske tre månader kvar”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Google

Under 17-års tid har Michael Zhan, ägare och grundare av bufféjätten Pong, byggt upp sitt företag som idag har 29 restauranger i både Uppsala och Stockholm.

Men snart kan kan allt vara över – och hans livsverk försättas i konkurs.

– Även om vi inte är någon liten aktör går det oerhört fort nu, säger Michael Zhan.

I tisdags valde Folkhälsomyndigheten och regeringen att vidta flera åtgärder för att bromsa takten av coronaviruset. I restaurangmiljöer är det nu endast tillåtet med bordsservering på restauranger, barer och kaféer.

Men vad innebär egentligen bordsservering, och hur blir det med bufféerna? Den frågan kan inte ens Michael Zhan, ägare och grundare av Pong som livnär sig på just bufféer, svara på i dagsläget.

– Vi tolkar det som att vi fortfarande får servera buffé. Men vi får väldigt mycket frågor av folk som kommer hit eller som hör av sig om vi verkligen får fortsätta med det, så tydligen går det att tolka direktiven olika, säger Michael Zhan, som önskar klarare besked.

– Det hade varit bättre om regeringen bara bestämde att vi skulle stänga, än att gå ut med olika direktiv och åtgärder som ingen kan tolka hur de egentligen ska följas.

Kommer ni fortsätta att servera buffé?
– Så länge vi inte får några andra direktiv kommer vi att göra det.

Pong i samband med öppningen i Uppsala för några år sedan.

400 anställda kan snart vara utan jobb

Innan krisen hade Pong drygt 400 anställda fördelat på sina 29 restauranger i Uppsala och Stockholm, men den senaste tiden har omsättningen minskat med hela 78 procent, och värst är det för restaurangerna i galleriorna.

– Våra restauranger i city, och de som ligger i olika gallerior, har ett tapp på hela 90 procent. De som går bäst är de som ligger i anslutning till bostadsområden, eller i förorterna.

Då kan allt vara över för bufféjätten

Om coronakrisen blir långvarig, eller regeringen inte skjuter till ytterligare stödpengar, tror Michael Zhan att det snart kan vara över.

– Vi har redan korttidspermitterat alla anställda som vi kan, och de som jobbat extra eller haft provanställningar har vi fått säga upp. Även om vi inte är någon liten aktör så går det oerhört fort nu, fortsätter Michael Zhan som räknar med att man överlever några månader till med nuvarande förutsättningar.

– Tre månader, om våra beräkningar stämmer, sedan är vi borta.

Publicerad:

LÄS VIDARE