Pelling: ”Det blir ingen fest – stanna hemma”

Publicerad 2020-04-27

Därför kan det bli firande i Ekonomikumparken – trots allt.

Beskedet om Valborg kunde knappast vara tydligare från kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S).

– Stanna hemma, kom inte till Uppsala. Det blir ingen fest den här gången.

Redan för flera veckor valde Uppsala kommun att ställa in det officiella firandet. Men trots att forsränningen, champagnegaloppen och mösspåtagningen inte blir av tror polisen ändå att det kommer firas i centrala Uppsala.

– Det finns alltid en risk. Men exakt hur många som kommer att vara ute är svårt att säga, men vi har planerat och förberett oss för en hög polisiär närvaro. Vi kommer ha fokus på ordningshållning och trygghet där syftet är att förebygga och ingripa mot de brott som eventuellt sker, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Därför kan det bli firande i Ekonomikumparken

När det gäller större spontana folksamlingar är polisen fortfarande maktlös. Vilket skulle kunna öppna för ett firande i Ekonomikumparken – trots allt.

– Så länge det inte är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst, utan bara en spontan folksamling utan, har polisen enligt lag ingen rätt att ingripa.

Kan kommunen ge polisen större befogenheter?
– Polisen kan meddela iakttagelser till Uppsala kommuns miljöförvaltning som sköter tillsynen. Miljöförvaltningen kan i sin tur rapportera till Region Uppsalas smittskyddsläkare som skulle kunna begära handräckning av polisen, fortsätter Jonas Eronen som ändå hoppas att Uppsalaborna förstår att krisen inte är över.

– Pandemin är långt ifrån över, ha tålamod och håll garden uppe.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Undersöker möjligheterna att stoppa samlingar

Uppsala kommun hoppas också på att Uppsalaborna tar sitt förnuft till fånga, men kan ändå komma att agera för att sätt sätta stopp för eventuella folksamlingar.

– Vi ser över olika möjligheter, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Som gödsel i Ekonomikumparken?
– Ja, det är ett alternativ, men vi undersöker fler möjligheter.