22 personer döda i masskjutning i Kanada

Dödligaste dådet i landet någonsin

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2020-04-19

Antalet döda i vansinnesdådet i Nova Scotia i Kanada har stigit till 22 personer.

Den misstänkte gärningsmannen – en 51-årig tandtekniker utklädd till polis – åkte runt i totalt tolv timmar och sköt mot människor.

– Det här är en av de mest vettlösa våldshandlingarna i vår provins historia, säger Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil.

Polischefen Brenda Lucki uppger att det inte finns några terrormisstankar, rapporterar CBC.

Dödssiffran har stigit till 22 personer efter att polisen hittat fler kroppar på de totalt 16 brottsplatserna. En del offer har hittats i utbrända hus och bilar. Bland offren finns en död polis samt en skadad polis.

Skytten pekas ut som Gabriel Wortman och även han är död. Med honom är det 23 döda.

”Heidi gjorde sin plikt”

Brenda Lucki förklarar att gärningsmannen inledningsvis verkar ha haft ett specifikt motiv men att han senare valde ut sina offer slumpmässigt.

– Vi vet inte säkert, och det kommer att krävas ett omfattande arbete för att klarlägga motivet, säger hon.

Heidi Stevenson dödades av gärningsmannen.

Den polis som dödades heter Heidi Stevenson. Hon hade arbetat vid Kanadas ridande polis i 23 år och efterlämnar make, två barn och föräldrar.

– Heidi gjorde sin plikt och förlorade sitt liv medan hon skyddade dem hon tjänade. Jag har träffat Heidis familj, och saknar ord för att beskriva deras smärta, säger biträdande polischef Lee Bergerman till reportrar, enligt CBC.

Byggnader hade satts i brand

Mannens vansinniga framfart började i det lilla lantliga samhället Portapique sent på lördagen – och fortsatte hela natten.

Efter att polisen larmats till Portapique på grund av skottlossning upptäcktes flera offer i och utanför en bostad, skriver Reuters.

Flera byggnader i byn hade satts i brand och polisen drogs in i en eldstrid med mördaren.

Sköt på flera orter

Gärningsmannen körde vidare i en bil som var utsmyckad för att se ut som en polisbil. Han ska tillfälligt även ha haft delar av en polisuniform på sig.

Polisen gick ut med en bild på den bil som den misstänkte skytten körde. Det framkommer inte om bilen var en riktig polisbil eller bara dekorerad som en riktig polisbils.

Människor på flera orter runt om i Nova Scotia besköts.

En polisjakt inleddes på en av provinsens mest trafikerade motorvägar på söndagsmorgonen. Förföljandet slutade nära en bensinstation i Enfield runt 35 kilometer norr om Halifax på förmiddagen.

Klockan 11.40, lokal tid, uppgav polisen att mannen var oskadliggjord.

Polisen har inte bekräftat hur gärningsmannen dog, men flera källor uppger för CTV att han sköts ihjäl av polis.

Gabriel Wortman jobbade enligt de kanadensiska medierna som tandtekniker och hade en klinik i Dartmouth.

Gabriel Wortman misstänks för dådet i Kanada

Värsta dådet någonsin

Händelsen är den värsta masskjutningen i Kanada någonsin. Offren är fler än när en man mördade 14 kvinnliga ingenjörsstudenter i Montreal 1989.

Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil kallar dådet en ”vettlös våldshandling”.

– När jag gick till sängs i går kväll kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle vakna upp till de här fruktansvärda nyheterna om att en skytt var lös i Nova Scotia, säger han på en pressträff, enligt CBC.

Följ ämnen i artikeln