Arkiv. 1:a maj 2017 samlades hundratals motdemonstranter.
Foto: HENRIK HANSSON
Arkiv. 1:a maj 2017 samlades hundratals motdemonstranter.

Erik vill stoppa nazisternas marsch: ”Kan inte se på när de sprider sin dynga”

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkiv. 1:a maj 2017 samlades hundratals motdemonstranter.
Foto: HENRIK HANSSON
Arkiv. 1:a maj 2017 samlades hundratals motdemonstranter.

NYHETER

Den 1 maj planerar nazistiska NMR att tåga genom centrala Uppsala. Men en grupp Uppsalabor vill stoppa marschen.

– NMR representerar en oroande tendens. Det är varje medborgares ansvar att göra sig av med den här fläcken som får trakassera och hata människor helt fritt i Sverige, säger Erik som är en av organisatörerna.

På sociala medier har hundratals människor skrivit att de tänker dyka upp på den motdemonstration som planeras mot NMR:s marsch, den 1 maj. En av de som är med och organiserar motaktionen är Uppsalabon Erik.

– NMR är svaga och splittrade. Jag är förvånad över att de ska försöka i år igen. Men vi kan inte bara se på när nazister sprider sin högerextrema dynga. Vi ville göra något istället för att vända ryggen till.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Arkiv. Vid flera tillfällen har motdemonstranter gripits. Efter första maj i Kungälv 2019 har polisen inlett en förundersökning om våldsamt upplopp gällande motdemonstranterna.

På sidan för motdemonstranterna står det att man vill stoppa marschen för att stävja en rörelse som både har folkmord framför blicken och på sitt samvete. ”Erik” berättar att det har varit väldigt bra gensvar bland Uppsalaborna och att han är glad över att många vill dyka upp och ta ställning mot nazism.

– Vi har som målsättning att det blir en stor samling människor som får delta enat mot nazisterna på sina egna villkor. Vi står för alla människor lika värde.

Foto: HENRIK HANSSON
Arkiv. Ibland har motdemonstrationerna varit lugna. Här i Falun 2017 på första maj.

De som organiserar motaktionen värnar sin anonymitet på grund av hotbilen. På en sida för motdemonstrationen står det: ”Marschen ska störas, blockeras, saboteras och trängas undan. Målet är att nazisterna inte ska röra sig en meter – men så länge de lämnar Uppsala på dåligt humör är vi nöjda.”

– De erfarenheter vi har av NMR är de misshandlat förbipasserande. De vill göra som högerextrema i andra delar av världen och försöka förstöra första maj, säger Erik och fortsätter:

– NMR är dynga. Det är varje medborgares ansvar att göra sig av med den här fläcken som får trakassera och hata människor helt fritt i Sverige. De representerar en tendens som är oroande. Det är viktigt att visa att många säger nej till högerextremist i Uppsala.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Arkiv. När NMR demonstrerar har det tidigare funnits en tradition av att antalet motdemonstranter är betydligt fler.

Erik berättar att han hoppas på en peppig dag där gemenskapen får vara i fokus.
– Hoppas att vi får en bred och stor uppslutning, att Uppsala ställer sig bakom initiativet att stoppa marschen.

Publicerad:

LÄS VIDARE