Polisen hyllar studenterna efter festnatten

Publicerad 2021-06-12

polisen i Jönköping överraskades av den lugna natten.

Trots att nästan 2 000 ungdomar firade sin student i Jönköping har polisen haft en exceptionellt lugn natt.

Antalet omhändertagningar och störningar brukar det vara det tiodubbla. Polisen:

– Jag blir väldigt glad att studenterna i dag får vakna upp i sina egna sängar.

I Jönköpings län kunde polisen bevittna något så ovanligt som ett lugnt studentfirande under fredagsnatten.

I hela länet var det endast tre personer som omhändertogs för berusning eller ordningsstörning, och inte en enda narkotikapåverkad person påträffades under kvällen, trots många fester. En siffra som lämnar polisen både överraskade och stolta.

– Det skulle kunna vara tiodubbelt så många vi omhändertar för berusning. Innan pandemin kunde det utan problem vara trettio ungdomar på en kväll som denna, det är värt att påpeka att det är bra, mycket bra, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisregion Öst.

Beror på restriktionerna

Polisen var beredda med extra resurser inför studentfirandet, men fick endast ta itu med ett antal privata fester som stört grannar, och bilar med studenter som betett sig osäkert i trafiken.

Förklaringen till att det varit så lugnt tror Thomas Agnevik är pandemin.

– Jag tror att det är så att man inte kan gå på krogen i samma omfattning, och att många ansvarstagande föräldrar ordnat egna studentfester hemma på tomter eller inomhus, då får man fler vuxna med sig, föräldrar som har koll, kontroll på alkohol och så.

– Det kan vara en positiv biverkan på de restriktioner som varit. Jag tror att det har med det att göra men jag är ingen expert, säger Thomas Agnevik.

Vaknar inte på polisstationen

Den exceptionellt lugna studentnatten menar Agnevik var en positiv överraskning på en dag som brukar kunna sluta illa för många tonåringar.

– Så här låga tal har jag knappt varit med om i samband med studentfirande, jag blir väldigt glad att studenterna i dag får vakna upp i sina egna sängar, inte på polisstation eller på beroendeklinik. Det känns väldigt lyckat, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisregion Öst.