Forskare: ”Ställ er sist i vaccinationskön och rädda liv”

Publicerad 2021-05-07

Om du haft covid-19 och har aktiva antikroppar bör du ställa dig sist i vaccinkön.

Den bedömningen gör några matematiker och forskare i en kommande studie.

– Alla kan nog hålla med om att det är bra om vi vaccinerar de som behöver det snabbast möjligt, säger matematikprofessorn Tom Britton till SVT.

Vaccineringen pågår i hela landet och flera regioner har nu öppnat för fas 4, det vill säga den breda allmänheten. I till exempel Stockholm kan personer som är i 55–59 årsåldern nu boka tid, i Kalmar får 50+ vaccinera sig.

Många längtar efter att få en spruta i armen – men nu uppmanar forskare och matematiker personer som haft covid och har aktiva antikroppar att lämna plats i vaccinationskön och ställa sig sist. Det rapporterar SVT Nyheter.

De med antikroppar bör ställa sig sist i vaccinkön, enligt matematikprofessorn Tom Britton.

”Lämna platsen åt andra”

Bedömningen görs i en kommande studie.

– Alla kan nog hålla med om att det är bra om vi vaccinerar de som behöver det snabbast möjligt. Därför gjorde vi beräkningar på vilken effekt det skulle få om alla som redan är immuna skjuter upp sin egen vaccination ett tag för att lämna platsen till andra, säger Tom Britton, professor i matematik och en av forskarna bakom studien.

Enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten bär en fjärdedel av befolkningen på aktiva antikroppar.

Kö till vaccinering i Älvsjömässan.

”Se till samhällsnyttan”

Skulle personerna med aktiva antikroppar ställa sig sist i vaccinkön skulle det minska belastningen, upp mot 14 procents minskning av vårdbehov och dödsfall, enligt beräkningarna i studien.

– Man kan i alla fall uppmana de som har antikroppar att se till samhällsnyttan och inte bara till sig själva, säger Tom Britton.

I beräkningarna finns dock en del osäkerhet då man inte kan veta hur viruset beter sig eller vilka mutationer som dyker upp.

Forskarnas syfte är att få de personer som redan är immuna mot coronaviruset att vänta och istället ge plats till andra som inte har någon form av skydd mot viruset.

PODD Kalifornien – och hoppet som återvände

Aftonbladet Daily med Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln