Sjukhuset om Ebbas mardrömsförlossning: ”Hög arbetsbelastning”

Går på läkarens linje

Publicerad 2020-12-28

Ebbas barn dog efter en utdragen förlossning.

Händelsen har polisanmälts och ska tas upp i Södertörns tingsrätt.

Sjukhusets egna utredning visar att avdelningen var underbemannad den natten och att de nio drag med sugklockan som Ebba utsattes för var för många, men att de tycker att de har lyssnat på henne.

Ebba har berättat för Aftonbladet hur hon fick två alternativ när den två dygn långa förlossningen på Huddinge sjukhus gick mot sitt slut i mitten av oktober. Antingen skulle hon få avbryta förlossningsarbetet och vänta på en tid för kejsarsnitt, vilket hon flera gånger bett om. Eller så skulle hon testa att föda med hjälp av sugklockan. Om barnet inte kom efter några drag skulle hon få omedelbart kejsarsnitt.

Ebba valde det första alternativet, det utan sugklocka. Det säger hon själv, det är vad som står antecknat i hennes journaler och det är vad hennes barnmorska bekräftar. Trots det tog den ansvariga läkaren beslut om att sugklockan skulle användas. Nio drag senare kom dottern Lo ut – livlös.

– Jag var så maktlös, sa Ebba första gången Aftonbladet träffade henne.

Olika bilder av förloppet

Ebba anmälde sjukhuset och personalen för övergrepp och vållande till annans död. Nu har beskedet kommit: Södertörns tingsrätt har tilldelats ärendet. Ebba har fått en advokat och polisen har sagt att de när som helst kallar in sjukhuspersonalen till förhör.

Nu har dessutom sjukhusets egna Lex Maria-utredning kommit. Där går det att läsa att det var ”mycket hög arbetsbelastning” den natt då Ebbas barn dog. Detta har, enligt sjukhusets analys, troligtvis försvårat kommunikationen mellan barnmorskan, Ebba och läkaren som tog beslutet om sugklockan. Men sjukhusets analys går på läkarens linje och skriver att hon har ”vinnlagt sig om att inhämta Ebbas samtycke”.

– Det stämmer inte. Det har aldrig hänt, säger Ebba.

Inga andra sjukdomar

I sjukhusets utredning är man kritisk till att sugklockan användes under minst 25 minuter och att man gjorde nio drag, tre fler drag än de sex som de nationella och regionala riktlinjerna förespråkar. I sjukhusets förslag till åtgärder står det att man ska kalla in förstärkning vid behov och arbeta mer på kommunikationen, som i detta fall beskrivs som ”suboptimal”.

– Det gör mig så irriterad att de skyller på kommunikationsbrister, säger Ebba och fortsätter:

– Hade jag jobbat på restaurang och serverat alkohol till en minderårig hade jag fått sparken och kanske till och med böter. Här utreds en läkare för vållande till annans död och de säger att de ska ”jobba på kommunikationen”?

Förra gången Aftonbladet skrev om Ebba och Lo var obduktionen fortfarande inte klar. Nu har det fastställts att Lo dog av syrebristen som tillkom efter den utdragna förlossningen. Hon hade inga bakomliggande sjukdomar.

Beklagligt med polisutredning

Karin Pettersson, chef för förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge, säger att alla som jobbar med förlossningsvård vet att det ibland behövs längre tid eller fler dragningar med sugklockan än vad som står i riktlinjerna.

Hur ser du på att Ebba känner att hon inte gett samtycke till sugklockan?

– Min kommentar till det är att det har Ebba meddelat oss. Allt det som hon vill framföra till Socialstyrelsen i det här ärendet är kommunicerat till dem, säger hon.

Hur ställer du dig till att polisen nu utreder detta?

– Jag tycker förstås att det är beklagligt om det här ska gå till en polisutredning också, utöver att Ebba gjort en ivo-anmälan till Socialstyrelsen och vi gjort en Lex Maria. Jag kan inte säga mer än det.