Första nattsöket i rasmassorna i Norge

Publicerad 2021-01-02

Räddningsarbetet i norska Ask kommer fortsätta under natten – för första gången sedan det massiva jordskredet.

Nu har man lyckats bygga tillräckligt med evakueringvägar för nattsök.

– På vissa ställen är det så blött att man behöver använda sig av flytbryggor för att arbeta, säger insatsledaren Knut Halvorsen.

Tack vare att man nu har skapat så många evakueringsvägar in i rasområdet kan man under kvällen och natten mot söndag fortsätta arbeta med sökarbetet i rasområdet. Men det är ett riskfyllt jobb; risken för ytterligare ras i området är hög, så man kan inte göra för långa evakueringsvägar in i området.

– Det är ett krävande jobb, på vissa ställen är underlaget så hårt att man har svårt att komma igenom rasmassorna. På andra ställen är det så blött att man behöver använda sig av flytbryggor för att arbeta, säger insatsledaren Knut Halvorsen på en pressträff på lördagskvällen.

Insatsledaren Knut Halvorsen.

Använder sig av hundar

Räddningsarbetet bygger på att sökhundar markerar vissa platser där det kan finnas människor, som räddningspersonalen sedan kan börja arbeta för att nå. Man kan arbeta cirka 30 personer åt gången i rasområdet. Man har satt den begränsningen eftersom det inte får bli trångt där man arbetar, och man måste snabbt kunna evakuera eventuella överlevande man hittar. Man vill heller inte vara för många som arbetar samtidigt för att inte förstöra hundarnas luktspår.

De som arbetar i rasområdet kommer från flera olika delar av Norge, bland annat Trondheim, Bergen och Olso, och är specialutbildade i att arbeta i sådana förhållanden.

Det är ett stort område som behöver sökas igenom.

Hoppas fortfarande hitta överlevande

I går kväll var man tvungen att avbryta arbetet med människor i området, och arbetade under natten bara med drönare och värmekameror, men trots det är det fortsatt en insats med livräddning som mål.

Kanterna på rasområdet undersöks kontinuerligt, för att försäkra sig om att det inte blir ytterligare ras. På vissa platser är stupen ner i rasområdet femton meter höga.

Jordskredet i Gjerdrum är det största i Norge sedan 1893. Toril Hofshagen, regionschef på NVE, har tidigare sagt att det just nu inte finns någon förhöjd risk för liknande skred på andra orter i Norge.

ANNONS