Bakslag för tågpersonalen – beslut om kisspauser upphävs

Publicerad 2021-06-25

Personalen på Pågatågen i Skåne har upplevt stora problem med att få tid att gå på personaltoaletten.

Personalen på Pågatågen fick efter flera års kamp rätt till tid för kisspauser.

Men kammarrätten upphäver nu den tidigare domen.

– Det är många som är ledsna på jobbet just nu, säger huvudskyddsombudet Ola Brunnström.

Personalen på Pågatågen i Skåne har upplevt stora problem med att få tid att gå på toa - på personaltoaletten.

Arbetsgivaren Arriva har hänvisat till att det finns kundtoaletter ombord på tågen samt på flera av stationerna. Men facket menar att de toaletterna inte alltid är så rena utan kan vara en hälsofara.

– Det går ju ibland att använda de offentliga toaletterna, alltså att de är fräscha och känns trevliga att gå på, säger huvudskyddsombudet Ola Brunnström.

– Men vissa tider är det väldigt många som åker, krogtider, då kan det vara extremt tråkiga toaletter. Så jobbar du generellt sett kvällspass kan det vara så att du nästan aldrig kan använda toaletterna.

Ola Brunnström är huvudskyddsombud.

Fick rätt till paus

När Arbetsmiljöverket undersökte saken förre året upptäcktes att anställda ibland fick arbeta fyra-fem timmar utan paus. Ett problem inte minst för kvinnor som behöver byta bindor och andra som har svårt att hålla sig så länge.

Det ledde fram till en dom i förvaltningsrätten i höstas där det slogs fast att arbetsgivaren är skyldig att se till att personalen inte behöver arbeta längre än 2,5 timmar innan de får en toalettpaus.

Den domen upphävdes av kammarrätten i Göteborg idag. Bland annat på grund av att det troligen saknas rättslig grund för beslutet.

”Ska förebygga ohälsa”

Rättens ordförande, kammarrättsrådet Åsa Ståhl, säger i ett pressmeddelande:

– Arbetsgivare ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare inte utsätts för ohälsa eller olycksfall i arbetet. Arbetsmiljöverket har tillsyn över arbetsmiljöfrågor och har långtgående befogenheter vid denna tillsyn. För att myndigheten ska kunna besluta om föreläggande krävs dock att åtgärden har ett klart stöd i lag och att syftet med ingripandet uppväger de negativa effekter det innebär för arbetsgivaren.

Ola Brunnström, huvudskyddsombud:

– Nu får vi se hur Arbetsmiljöverket reagerar, om de överklagar till högsta förvaltningsdomstolen eller om de låter domen stå fast.