Följ ödesvalet i USA på Aftonbladet – här är alla profilerna

Jättesatsning på presidentvalet – 30 timmar lång valvaka

Uppdaterad 2020-11-11 | Publicerad 2020-10-25

Snart öppnar de första vallokalerna i USA där en ny president ska väljas – blir det Trump eller Biden?

Aftonbladet ger er som vanligt den vassaste, bästa och mest underhållande bevakningen av det som kallas ett ödesval.

Följ presidentvalet i USA 2020 live på Aftonbladet.

Fyra år till med Trump? Eller blir det tronskifte i Vita huset?

Snart avgörs valet i USA – och Aftonbladet är den självklara platsen att följa dramat på.

De närmaste timmarna och dygnen trappar vi upp vår bevakning med flera namntunga profiler.

I tv-programmet Julia&Julia&USA följer vi poddstjärnorna Julia Frändfors och Julia Lyskova när de bestämmer sig för att bli experter på valet i USA.

Så här ser Aftonbladets uppställning ut:

  • På plats i USA finns reportrarna Emelie Svensson, Peter Kadhammar, Emma Lovén Svensson, Per Bjurman och Wolfgang Hansson tillsammans med fotograferna Peter Wixtröm, Jerker Ivarsson och Pontus Höök.
  • Från Sverige levererar Ebba Thornéus de snabbaste uppdateringarna om de senaste händelserna i vår USA-live, där hon tillsammans med bland andra nattreportrarna Hans Österman och Johan Edgar också svarar på läsarnas frågor om valet.
  • Nivette Dawod och Jenny Ågren leverar vassa analyser och heta snackisar i podden Trumpageddon (lyssna här), där gäster som bland annat Amie Bramme Sey, Runar Söögard och Carl Bildt medverkar.
  • Musikjournalisten Markus Larsson listar, under vinjetten Larssons sångbok, tio låtar som skakat, förändrat och definierat USA.
  • I TV-programmet Julia&Julia&USA följer vi poddstjärnorna Julia Frändfors och Julia Lyskova när de bestämmer sig för att bli experter på valet i USA. Programmet har blivit en succé där såväl Julia och Julia som tittarna hela tiden lär sig – och får svar på frågor väldigt många undrar över men inte vågar ställa.

Då stänger vallokalerna

De första vallokalerna stänger vid midnatt, svensk tid, i delar av staterna Indiana och Kentucky. Sist ut är Alaska där vallokalerna stänger först klockan 07.00 onsdag morgon, svensk tid. I en delstat, Oregon, kan man bara poströsta.

Valet hålls i sex olika tidszoner. USA:s östkust ligger sex timmar efter Sverige, västkusten om mest elva timmar efter svensk tid.

De första vallokalundersökningarna väntas runt kl 23 på tisdagen. Ett vanligt val brukar de ge en klar indikation på valutgången – men i år är de mindre värda på grund av det stora antalet som redan röstat, röster som i vissa fall tar lång tid att räkna.

Då stänger de sista vallokalerna i delstaterna, svensk tid:

  • Klockan 01: Florida, Indiana, Kentucky, Georgia, New Hampshire, South Carolina, Virginia, Vermont, Tennessee.
  • Klockan 01.30: North Carolina, Ohio, West Virginia.
  • Klockan 02: Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Washington DC.
  • Klockan 02.30: Arkansas.
  • Klockan 03: Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming.
  • Klockan 04: , Iowa, Montana, Nevada, Utah.
  • Klockan 05: Idaho, Kalifornien, Oregon (endast poströster) Washington.
  • Klockan 06: Hawaii.
  • Klockan 07: Alaska.
     
    Fotnot: I flera stora delstater stänger vallokalerna olika tider i olika delar av staten.

Hur funkar det?

Först till 270 elektorer vinner valet. Varje delstat får utse ett visst antal elektorer – mellan 3 och 55 stycken. När en presidentkandidat vinner en stat (= får flest röster av medborgarna) förbinds alla statens elektorer* att rösta på vinnaren.

Totalt utses 538 elektorer i de 50 delstaterna plus Washington DC. För att vinna presidentmakten måste man få stöd av mer än hälften av elektorskollegiet – alltså minst 270 elektorer. Läs mer elektorssystemet i vår guide.

Vilka stater är viktigast?

I praktiken avgörs valet i några få delstater, varav de flesta har en given utgång då de vinns av samma parti val efter val.

Inför valet 2016 var ett tiotal jämna delstater avgörande i valet mellan Trump och Clinton. Dessa extra viktiga stater kallas ”swing states” eller ”battleground states”.

Jämna delstater med stor befolkning (= många elektorsröster) är allra viktigast att vinna. I valet 2016 vann Trump de flesta viktiga swingstaterna: bland annat Florida, North Carolina och Ohio. När han dessutom tog hem Wisconsin kom han över 270 elektorsröster – och segern var säkrad.

Läs mer om alla viktiga delstater här.

När finns ett valresultat?

I vanliga fall brukar det redan tidigt på morgonen dagen efter valet, svensk tid, stå klart vem som avgått med segern.

Men på grund av coronapandemin har miljoner fler än vanligt post- och förtidsröstat. Räkningen av förtidsrösterna kommer sannolikt att försena valresultatet, då delstaterna har olika regler kring när de får börja räknas.

I vissa stater, som i Florida, räknas de före valet för att få fram ett snabbt resultat. I andra stater, som Pennsylvania, får de inte räknas förrän vallokalerna stängt.

Pennsylvania har fått tre extra dagar att räkna poströsterna, och North Carolina hela nio dagar. Båda är stater som kan avgöra presidentvalet.

Fullmatad valvaka

Klockan 19.00 i kväll börjar Aftonbladets direktsända den spännande valvakan. Den forsätter sedan i 30 timmar, fram till sent på onsdagskvällen den 4 november.

Bland programledarna i tv-studion finns bland andra Robert Aschberg, Cecilia Benedelle, Maria Bjaring, Elina Haimi och Olivia J Berntsson som guidar hela vägen i detta ödesmättade val. De gör det tillsammans med Aftonbladets ovan nämnda profiler, men också med hjälp av en rad experter och debattörer. I studion finns även Janne Grönroos, August Håkansson och Nicole Gustafsson som sidekicks.

– Det är ett mycket viktigt och osäkert val. Med tanke på coronapandemin och poströsterna räknar vi med att valresultatet kommer bli sent och väldigt ovisst. Det finns väldigt mycket att reda ut och förklara. Tittarna kommer att få analyser, skärpa, humor, glädje och allvar. Vi har flera team i USA och Sveriges bästa journalister och experter i tv-studion, säger Victor Lundberg som producerar valvakan.

Varför ska man välja Aftonbladets valvaka?
För att den blir roligare, smartare och mer oväntad än alla andras.

Vem vinner?
Aftonbladets tv-tittare.

Förbered dig på en rysare, ett historiskt val och en gedigen bevakning. Vi lovar inget mindre än att vara bäst i Sverige på USA-valet.

– Ödesval är ett slitet uttryck, men här är klyschan motiverad. Därför är jag så stolt över att få arbeta med alla kollegor som gör bevakningen djuplodande, skakande, rolig och lärorik. Helheten är allt och nu ska vi se till att vi är lika bra och bättre på upploppet och hela vägen in i mål, säger Eric Rosén, projektledare för Aftonbladets storsatsning på USA-valet.