Sjöstedt: Beredd att ge regeringen ”ett litet tag till”

Uppdaterad 2020-10-12 | Publicerad 2020-10-11

Hotet om misstroende mot Stefan Löfven dallrade i luften före partiledardebatten, men mildrades av V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Han sa sig nu vara beredd att vänta ”ett litet tag till” på besked från regeringen och januaripartierna om las-utredningen:

– Svaren är ju så lurviga, så man vet ju inte vad de tycker egentligen. Men det är värt att göra det här några veckor. Jag är beredd att tala.

Liverapportering från kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda. 

  • Anna Sjögren
    11 okt 2020

    Och där är debatten slut för denna gång. 

    Tack för att ni följde den med oss och ha en fortsatt fin söndag! 

  • Anna Sjögren
    11 okt 2020

    Kan ni politiker göra nåt åt äldres ensamhet? undrar programledarna som sista fråga. 

    Lööf (C) svarar: 

    – Ja det tror jag. Under pandemin har vi sett initiativ som skapade närvaro och fina stunder med distans. 

  • Anna Sjögren
    11 okt 2020

    Nyamko Sabuni (L) anklagar nu oppositionen för att lättvindigt ropa efter mer pengar när de inte sitter vid makten. 

  • Anna Sjögren
    11 okt 2020

    Åkessson kommer in. Ska det vara riktade eller generella bidrag till äldreomsorgen? Han tycker menar att staten måste ha en tydligare styrning av äldreomsorgen. 

  • Anna Sjögren
    11 okt 2020

    Per Bolund (MP) anklagar Ebba Busch för att vilja stryka satsningar på äldre som regeringen gör. 

Debatten i SVT:s ”Agenda” inleddes med en duell mellan Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) om arbetsrätten. De stod fast vid tidigare ståndpunkter och replikskiftet blev i praktiken en transportsträcka tills det var dags för Stefan Löfven.

Löfven: Mitt besked är detta

Jonas Sjöstedt hade på förhand krävt statsministern på besked om han är beredd att dra tillbaka las-utredningen för att slippa hotet om misstroende.

Löfven sa så här när frågan ställdes på sin spets i debatten:

– Mitt besked är detta. Parterna vill göra en förändring av lagen om anställningsskydd och arbetsrätten i lite vidare bemärkelse. Det är därför de har suttit och förhandlat och Annie Lööf har helt rätt: Det har pågått i ganska många år. Så där finns en vilja och vad är det då som återstår att besvara? Jo, ett: Hur ska detta gå till? Två: Vad ska vara förändringen.

Löfven vill ge parterna mer tid:

– Låt parterna fortsätta förhandla, för du vet inte Jonas Sjöstedt. Det är ingen av parterna som har sagt att nu har vi stängt dörren och slängt nyckeln. Det är du som håller på att göra det, dessvärre.

Löfven sa att parterna ”förhandlar om ett byte”.

– Arbetsgivarna å ena sidan ska få större flexibilitetsmöjligheter och arbetstagarna å andra sidan ska få en större trygghet. Det är det bytet handlar om. Om parterna då inte kommer överens, om det blir definitivt nej där, så har vi ett januariavtal som i grunden bygger på att då ska vi ta det här vidare. Då ska vi göra samma byte.

Stefan Löfven manade till lugn så länge las-utredningen är ute på remiss hos totalt 57 instanser.

– Vi alla som värnar svenska modellen måste ändå tycka att det är lite värt att lyssna på: Vad säger de då? Ett förslag ska fram som bygger på just att behålla balansen och då innebär det också att man ska naturligtvis ha en saklig grund för uppsägning. Vi ska inte ha godtyckliga uppsägningar.

Sjöstedt: Löfven är oärlig

Jonas Sjöstedt svarade att Stefan Löfven är ”oärlig”:

– Det är Stefan Löfven som vill driva igenom en utredning som slår sönder anställningstryggheten och går emot en enig fackföreningsrörelse, det är Stefan Löfven som vill slå sönder den svenska modellen.

På frågan om att tycker att han fick ett besked av Stefan Löfven svarade Jonas Sjöstedt:

– Stefan Löfven är ju extremt otydlig. Det är sorgligt att se en gammal metallordförande som inte kan ställa sig på metallarbetarnas sida.

Sjöstedt vände sig sedan till Löfven och frågade om att han lovar att las-utredningen aldrig kommer att läggas fram som lag ”i sin helhet” – ett ordval som möjligen lämnar öppningar för framtiden.

Löfven replikerade:

– Jag har sagt att den utredning som har tagits fram, den är inte balanserad. Vi ska ha ett lagförslag som är balanserat mellan parterna. Därför vill jag, och det borde Sjöstedt också vara intresserad av, lyssna på 57 remissinsatser som tittar på lagförslaget.

Programledaren Camilla Kvartoft frågade om det betyder att lagförslaget inte ska genomföras. Löfven svarade:

– Jag menar att exempelvis det som Jonas Sjöstedt tog upp, att du inte kan ogiltigförklara uppsägningar, att det skulle vara så för företag med 15 och mindre, det rubbar balansen, det är ett exempel. Sedan vill jag att alla remissinstanserna går igenom lagen, ger oss svar på: Vad tycker man. Därefter ska vi forma ett förslag som bygger på bibehållen balans mellan arbetsmarknadens parter.

Sjöstedts nya besked: Beredd att vänta

Jonas Sjöstedt sa senare att han är beredd att vänta med att väcka misstroende.

– Vi vill ge den här regeringen chansen, chansen att göra rätt. Jag tycker att parterna ska göra upp det här. Jag vill inte slå sönder den svenska modellen. Jag kommer att fortsätta ge regeringen och januaripartierna chansen ett litet tag till.

Hur länge då? undrade programledaren Anders Holmberg.

– Ja alltså. Svaren är ju så lurviga, så man vet ju inte vad de tycker egentligen. Det verkar vara både och här. Men det är värt att göra det här några veckor. Jag är beredd att tala, både med Stefan Löfven... du kan ta med dig Annie Lööf om du inte vill prata med mig själv. Och så kan vi diskutera de här sakerna, för det här går att lösa.

Hur lurviga är dina egna svar när det gäller tiden? frågade Anders Holmberg.

– Det är väldigt tydligt. Hamnar vi ett läge till slut där de här fyra partierna säger att nu ska den här utredningen genomföras som skapar fullständigt godtycke vid uppsägningar – då har Stefan Löfven inte längre vårt förtroende som statsminister. Då blir det extraval. Där är vi inte än. Men jag hoppas att Stefan Löfven blir tydlig så att vi slipper hamna där.

Busch beredd att ”vara murbräcka”

Övriga partiledare stod fast vid sina tidigare ståndpunkter. Nyamko Sabuni (L) vill inte ”göra undantag” i januariavtalet. Annie Lööf vill ge parterna mer tid och tyckte att debatten borde handla om sakfrågor snarare än ”Jonas Sjöstedts hot för dagen”.

Per Bolund (MP) öppnade för medlingsstöd till fack och arbetsgivare och sa att de ska få mer tid.

Ebba Busch sa att KD är fortsatt beredda att ”vara murbräcka” för att fälla regeringen.

Ulf Kristersson (M) sa sig visserligen också vara beredd att rösta bort Löfven om det blir en misstroendeomröstning i riksdagen. Men han tror inte att den blir av.

– Allt är bara politiskt spel. Vågar Vänsterpartiet verkligen utmana Socialdemokraterna? Jag tror det när jag ser det.

Jimmie Åkesson (SD) höll med Kristersson och vände sig till Jonas Sjöstedt.

– Hur länge ska vi vänta? När är du beredd att på riktigt mena allvar med att fälla den här regeringen? För då är jag med på det.

Sjöstedt svarade:

– Vet du vad, Jimmie Åkesson. Vi har olika mål. Ditt mål är att avsätta Stefan Löfven. Mitt mål är att Stefan Löfven ska rädda sig själv.